Свързани новини

24.03.2014 13:10

Френски диригент покорява българската публика

Видян 1624 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Един от от най-изявените френски диригенти и композитори на оркестрова, камерна и филмова музика АМОРИ ДЮ КЛОЗЕЛ  ще дирижира виртуозните музиканти от Софийска филхармония на 26 март от 19.00 часа в зала „България“. Носител е на наградите: Officier des Arts et Lettres (Франция), Goldenes Ehrenzeichen (Австрия), Golden Star на Европейския съюз.  Автор на около 25 композиции – камерна опера, оркестрови творби, концерти, различни камерни опуси и филмова музика, някои от които са поръчани от Френското министерство на културата. Творбите му са изпълнявани в Берлин, Нюрнберг, Виена, Атина, на фестивала за съвременна музика на Румънското радио, записвани са от Radio France, в Германия и Гърция, през 1997 музиката му за филма „Мишел Строгов” е създадена по поръчка на Athens Concert Hall. Учил е композиция при Макс Дойч в Ecole Normale de Musique в Париж и при Мишел Филипо,  дирижиране при Александър Мират в консерваторията в Монс (Белгия), Карл Остерайхер и сър Чарлз Макерас във Виена. Участвал е в майсторските класове на Пиер Булез с Ensemble Intercontemporain и Владимир Делман със симфоничния оркестър на Емилия Романя „Артуро Тосканини”. Паралелно завършва право в Paris XI University, получава дипломи по философия на правото от Paris II University и по политически науки от Institut d'Etudes Politiques de Paris. Участвал е в конкурсите в Парма, Токио и Безансон, носител е на ІІ награда от международния конкурс за млади диригенти в Лугано, Швейцария (1986).


През 2005 издава книгата „Потъпканите гласове на третия райх” за европейски композитори, станали жертви на нацизма между 1933 и 1945, която получава наградата на критиката за най-добри музикални есета на годината. От 2003 той изпълнява множество творби от тези композитори в серията концерти Forum Voix Etouffeees във Франция, Австрия и Германия.



През 2011 неговите програми включват творби като „Проклятието на Фауст” на Берлиоз, Първа и Четвърта симфонии на Малер, „Травиата” на Верди, „Прилепът” на Щраус, „Ода за Наполеон” на Шьонберг, Симфония № 2 на Ернст Тох, която ще бъде записана със Софийска филхармония.



Издадени са 15 компактдиска с негови изпълнения на творби от Хайдн, Моцарт, Росини, Малер, Шрекер, Бузони, Гуно, Шьонберг и др., има множество радио записи във Франция, Англия, Полша, Румъния, както и телевизионни записи от спектакли на творби на Глук, Росини и Шьонберг във Франция и Гърция.


Програмата включва:



Жорж Бизе – Симфония до мажор



Фелисиен Давид – Оратория “Моисей от Синай”/ премиерни изпълнения/



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш ще мултиплицирате вчерашния ден

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Сякаш ще мултиплицирате вчерашния ден, но с някои