Световната антидопингова агенция (WADA) мотивира решението си да допусне до олимпийските игри в Токио 23-ма плувци от Китай, дали положителен резултат за веществото триметазидин (TMZ).

Свързани новини

30.04.2024 12:39

WADA обясни решението да пусне китайски плувци на игрите в Токио след допинг скандала

Видян 3101 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Световната антидопингова агенция (WADA) мотивира решението си да допусне до олимпийските игри в Токио 23-ма плувци от Китай, дали положителен резултат за веществото триметазидин (TMZ). Случаят стана публично достояние преди 10 дни и предизвика широк отзвук.



Великобритания, САЩ и Австралия поискаха допълнително независимо разследване и отговори от WADA.



В документ, публикуван на сайта на антидопинговата агенция, WADA посочва процедурите, които е предприела, за да стигне до решението китайските плувци да участват.



Той е дълъг общо 6 страници и описва подробно процедурата, чрез която е разбрала за положителните тестове на плувците, и обяснява защо е решила да одобри решението за липса на вина, издадено от Китайската антидопингова агенция (CHINADA).



В информационния лист се пояснява, че положителните проби са били анализирани едва през март 2021 г., т.е. повече от два месеца след вземането им.



Когато през април CHINADA научила за необичайните резултати, агенцията незабавно представила теорията за хранително замърсяване. Това се дължеше на ниските нива на триметазидин (TMZ) в пробите и на наблюдението, че плувците от цял Китай са дали положителни проби само когато са отседнали в един и същ хотел за състезание.



В доклада се отбелязва още, че плувците, които са били подложени на множество тестове, са показали противоречиви резултати в рамките на кратък период от време - обстоятелство, което се счита за несъвместимо с допинг сценарий, включващ умишлено поглъщане или микродозиране. Впоследствие WADA обосновава избора си да не обжалва решението на CHINADA, въпреки че този инцидент предизвика обществено възмущение.



Според информационния лист налагането на временно отстраняване би било само процедурна стъпка, която на практика би забранила на плувците да участват в олимпийските игри в Токио за нарушение, от което вероятно ще бъдат освободени. WADA отбелязва също така, че Световната федерация по плуване е извършила независим преглед и е изразила съгласие със заключенията. Освен това правна консултация заключи, че обжалването пред Спортния арбитражен съд се счита за ненужно.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

козирог

Направете разтоварващ режим и почистете дома си

Ако досега сте отлагали да свършите някаква работа,