Международният олимпийски комитет (МОК) публикува препоръка руските и беларуските спортисти да бъдат допуснати до участие в състезания като неутрални. Изпълкомът на МОК обаче уточни, че тепърва ще взима решения за олимпийските игри в Париж през 2024.

Свързани новини

29.03.2023 15:42

МОК препоръча връщането на руснаци, но ако се отрекат от страната

Видян 4923 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Международният олимпийски комитет (МОК) публикува препоръка руските и беларуските спортисти да бъдат допуснати до участие в състезания като неутрални. Изпълкомът на МОК обаче уточни, че тепърва ще взима решения за олимпийските игри в Париж през 2024.


Препоръката важи само за индивидуални спортисти, но не и за отбори. В нея се подчертава, че спортисти или хора от екипа им, които подкрепят войната в Украйна или имат договори с армията, не трябва да бъдат допускани до участие т. е. се иска да се отрекат от своята държава, която ги е подготвила, и финансирала, което е трудно да стане.


За летните олимпийски игри в Париж, както и зимните в Милано и Кортина д'Ампецо през 2026, от МОК обявиха, че ще вземат решение "в подходящото време".


Президентът на МОК Томас Бах защити отново плановете за допускане на спортисти от Русия и Беларус до участие на олимпийските игри в Париж през 2024. Според него вече има спортове, които са пример, че руските и беларуските спортисти може да се състезават с останалите, въпреки войната в Украйна. Там обаче от тях не се иска отричане - нито в тениса, нито в бокса, нито в ММА.


МОК първоначално санкционира двете държави през 2022 г., но в началото на тази година обяви планове за допускането на спортисти като неутрални. Това вероятно ще се случи през квалификациите в Азия.


"Участието на спортисти с руски и беларуски паспорти в международни състезания работи. Виждаме го почти всеки ден в редица спортове, най-вече в тениса, но и в колоезденето и в тениса на маса. Виждаме го в хокея на лед, в хандбала, във футбола и в други лиги в САЩ, както и в Европа и на други континенти. В нито едно състезания няма инциденти, свързани със сигурността", каза Бах на откриването на заседанието на изпълкома на МОК в Лозана.


Той обясни, че държавите, на чиито територии се провеждат състезанията, издават визи на спортистите от Русия и Беларус с "малки изключения", а някои страни издават и разрешителни за работа.






Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

риби

Налага се да спрете малко с мислите от егоистичен характер

Налага се да спрете малко с мислите от егоистичен