Вносът на природен газ в Китай се увеличава

Свързани новини

12.05.2024 08:00

Вносът на природен газ в Китай се увеличава

Видян 2542 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Вносът на природен газ в Китай е нараснал с близо 21% през първите четири месеца на тази година в сравнение със същия период на 2023 г., сочат митнически данни. Това е част от цялостното увеличение на износа и вноса на страната през април след свиване през предходния месец.



Най-голямата икономика в света по паритет на покупателната способност (ППС) е внесла 43 млн. тона природен газ, което представлява увеличение с 20,7% през периода януари-април в сравнение със същия период на 2023 г., съобщиха китайските митници.


Само през април е регистриран внос от 10,3 млн. тона, което подчертава продължаващата динамика на вноса на газ.


 Според канадското издание Natural Gas World скокът във вноса на газ може да се дължи на по-ниските световни цени на втечнения природен газ.



Средната цена на вноса на газ е спаднала с 15 % за периода, според митническите данни. Китай внася газ по тръбопроводи и в втечнен вид, но в съобщението на митниците не е представена разбивка на вноса по видове. Общата стойност на закупения газ през първите четири месеца на годината възлиза на над 21 млрд. долара.


 През отчетния период азиатската страна е внесла с 28,6% повече рафинирани петролни продукти и с 2% повече суров петрол в сравнение с миналата година.



Доставките от Китай са нараснали с 1,5% на годишна база през миналия месец след спад от 7,5% през март, отбелязва Ройтерс. Вносът за април се е увеличил с 8,4%, обръщайки тенденцията на спад с 1,9% през март.



Китайският внос от Русия нарасна през миналия месец, както и този от САЩ и ЕС, въпреки спада на износа и за трите държави, съобщи CNBC, позовавайки се на собствени изчисления.



Русия е водещият износител на енергия за Китай. През 2023 г. покупките на страната на петрол от Русия са се увеличили с 24% на годишна база, а тези на втечнен природен газ - с 23%. Доставките на газ по газопровода „Силата на Сибир“ са се увеличили 1,5 пъти през миналата година до рекордните 22,7 млрд. куб. м (млрд. куб. м).



Русия пренасочи енергийния си износ към Азия, след като загуби клиенти в Европа поради западните санкции заради войната в Украйна.


Китай получава също така втечнен природен газ от Австралия и Катар, както и газ по тръбопроводи от страни от Централна Азия. Русия, Саудитска Арабия и Ирак са основните източници на внос на суров петрол в Китай през 2023 г.



По данни на китайските митници, през първите четири месеца на тази година бизнесът с ЕС, вторият по големина партньор на страната, е намалял с 1,8%, като е съставлявал 12,7% от стойността на външната търговия. Най-големият търговски партньор на Китай е Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) с десет държави, на която се падат 15,8% от общата стойност на китайската външна търговия. САЩ са третият по големина търговски партньор на Китай, на който се падат 10,6% от общата стойност на външната търговия.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

телец

Наред с материалната сигурност

Наред с материалната сигурност, днес ще търсите и