ЦСКА няма разрешително за строеж

Свързани новини

07.05.2024 09:22

ЦСКА няма разрешително за строеж: Главният архитект на София

Видян 1305 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

ЦСКА все още няма издадено разрешително за строеж на стадион "Българска армия". Това обяви пред "Капитал" главният архитект на София Здравко Здравков.



"Клубът има съгласуван идеен проект, разрешението за строеж е обжалвано от Николай Веселинов", коментира той. Здравков уточни, че Веселинов не си получава документите по решението на Административен съд - София-град, и така делото не може да отиде във Върховния административен съд, тоест да се разгледа на последна инстанция, за окончателно решение.



Това, че Веселинов не получава документите по делото, може да се тълкува като пореден опит да забави строителството на стадиона. Той беше единственият, подал жалба срещу разрешението за строеж в парка в центъра на столицата.



Все пак от клуба са намерили вариант да задвижат реконструкцията - поискано е предварително изпълнение на съдебното решение, което не е обжалвано, обяснява арх. Здравков. "Така на практика има действащо предварително изпълнение, но основното разрешение за строеж все още не се е върнало от съдебен контрол", коментира той.



Веселинов е бил зам.-кмет на "Красно село" при бившата кметица Росина Станиславова, а после и кандидат за районен кмет през 2023 г. от "Граждани за общината".



Проектът за нов стадион на ЦСКА беше задвижен през юли 2023 г., когато комисията по екология в общинския съвет одобри реконструкцията. После клубът чакаше зелена светлина от РИОСВ, НИНКН. Инвеститорите в проекта са собствениците на ЦСКА, а оценката на стадиона е около 90 млн. лева, като към юли 2023 г. имаше уверението, че финансирането е изцяло осигурено от собствениците.



Земята в парка е изключителна държавна собственост. Тя участва и с 50% в инвестицията, тъй като вкарва земята. Това означава на практика, че ползвателите на стадиона ще получат нещо като отстъпено право на строеж върху държавна земя (но не е ясно за колко години и какво се случва след изтичането на срока).



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

рак