Мария Габриел изтъкна, че разочарованието в обществото е огромно, както и недоверието в пратньорите ни, а страхът в администрацията е потресаващ.

Свързани новини

30.05.2023 16:27

Сменете модела, формата и състава на МС: ГЕРБ/СДС

Видян 2878 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

“Разговорите не са в ледена епоха, но разговори може да има, ако се възстанови доверието”, заяви кандидатът за премиер на ГЕРБ/СДС Мария Габриел по време на брифинг в НС.


„Призовавам ПП/ДБ за преосмисляне на всичко”, посочи тя. От партията на Бойко Борисов поискаха промяна в предложения кабинет с втория мандат на Доброто и в него да има и личности от ГЕРБ.


“Разговори може да има, само ако бъдат преосмислени форматът, съставът, личностите, моделът, принципите и доверието”, настоя Габриел.


„Разочарованието в обществото е огромно. Недоверието в партньорите ни е огромно. Страхът в администрацията е потресаващ. От тази криза се излиза само с доверие и цел. Ако истинската цел е да стабилизираме държавата и се погрижим за хората, всеки трябва да направи крачка назад и да предложи работещо решение, което да носи стабилност. Мандатоносителят е на ход, да търси и намери подкрепа”, посочи тя.


„Уважаеми колеги, сменете подхода, ако искате, вземете пример от нас, ние направихме всички възможни компромиси“, призова бна свой зам.-шефът на ГЕРБ Томислав Дончев, който придружи Габриел на брифинга.


Не може с 15% от депутатите да получиш цялата власт. Моля да не бъде прието като ултиматум, а като приятелски съвет - колеги, сменете подхода. Като отговорни за съставяне на правителство в момента, предложете друг формат, говорете с нас, говорете с другите партии“, предложи той. „Вземете пример от нас. Ние направихме всички възможни и невъзможни компромиси. Направете компромис. България трябва да има работещо правителство”, посочи Дончев.


На свой ред Доброто не изключва възможността за промяна в състава и формата на проектокабинета, стана ясно от думите на кандидата за премиер на ПП/ДБ Николай Денков.


„Очаквам да се чуем с Мария Габриел и да видим кога ще седнем на масата и да обсъждаме същината“, заяви той пред журналисти в НС в коментар на новите искания на ГЕРБ/СДС.


„Спокойно изчакахме няколко дни, за да видим какъв ще е подходът. Разговорите по такива важни въпроси не трябва да се обявяват през медиите“, посочи Денков.


Той допълни, че ПП/ДБ ще води разговори с всички ПГ, но е най-логично първо да се потърси подкрепа от най-голямата парламентарна група. "Мнозинство най-лесно, най-конструктивно би могло в тази конфигурация на НС да се получи с ГЕРБ", каза кандидатът за премиер на Доброто, който бе зам.-министър в Борисов 2.



"Разговорите с ГЕРБ трябва да се възобновят и ние ще ги поканим още в сряда", обяви Денков пред bTV още преди изявлението на Габриел. "ГЕРБ да решат какво ще правят, топката е при тях. Каним ги. Компромиси и размразяване", добави той.


Напомняме, че в понеделник президентът Румен Радев връчи втория проучвателен мандат на Денков, номиниран за премиер от ПП/ДБ. Държавният глава призова коалицията да преосмисли изцяло целесъобразността от оползотворяването на този мандат, който за него „вече е дискредитиран". В отговор Денков посочи, че през следващите дни ще водят преговори с останалите парламентарни сили в опит да се състави редовно правителство.



Егор Глазунов




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 30.05.2023 18:57

    Стига сте ги наричали "доброто",всички видяха,че те са злото.

  • 001 Anonimen 30.05.2023 14:44

    Тази оФца не разбрали, че никой я не ще.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.