Разкритието дойде тази сутрин от някогашния ексдепутат от БСП и бивш зам. финансов министър Георги Кадиев. Ето какво разкри левият икономист:

Свързани новини

18.07.2023 15:40

Скандал за 2 млрд. лева гърми в министерството на Асен Василев

Видян 2681 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Конфликт на интереси и нов скандал за 2 милиарда лева гърми във финансовото министерство на Асен Василев. Дирекция Съдебна защита на „Раковски 102“, за която от седмици има брожения и в самата администрация, и в медиите, отново е на топа, след като стана ясно, че бивш депутат от „Продължаваме промяната“ в миналия парламент е бил назначен да я одитира.



Разкритието дойде тази сутрин от някогашния ексдепутат от БСП и бивш зам. финансов министър Георги Кадиев. Ето какво разкри левият икономист:



„МФ започва вътрешен одит на дирекция „Съдебна защита“, около която има толкова страсти и която парламентът им забрани да местят в Министерство на правосъдието поради големия риск от загуба на огромни международни арбитражни дела (в момента върви едно за 1.1 млрд.лв. от наследниците на Ершов срещу България и едно на ЧЕЗ за 1 млрд.лв. срещу България, плюс други по-малки).



За външен „консултант“ на отдел „Вътрешен одит“ на МФ е назначен Димитър Колев Гочев, доскоро депутат от ПП.



Поръчката е дадена, резултатът от одита е предизвестен. Няма да се спрат, докато не унищожат тази дирекция. Ние всички сме длъжни да им попречим да го направят“.



Още с встъпването си отново в длъжност Асен Василев обяви, че готви нов устройствен правилник в МФ, с който цели реформиране на чиновниците и техните постове.



А въпросната дирекция бе предвидена за закриване. Идеята е защитата на държавата в международните арбитражни дела да премине към Министерството на правосъдието.



Дирекция „Съдебна защита“ в МФ осъществява процесуалното представителство на държавата съгласно Гражданския процесуален закон, но ГКП урежда само делата пред българските съдилища, се посочва в мотивите за исканата промяна. Така представителството на държавата по международни арбитражни дела попада извън обхвата на ГПК и е уредено в Устройствения правилник на МФ като функция на звено от администрацията на министерството.



Narod.bg


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

дева

Ще се опитвате да правите много неща едновременно

Ще се опитвате да правите много неща едновременно и не,