Свързани новини

12.05.2024 21:05

Шойгу понижен чрез повишение, Белоусов е новият военен министър на Русия

Видян 3614 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Сергей Шойгу заема поста секретар на Съвета за сигурност на Русия на мястото на досегашния Патрушев, обяви минути преди 10 вечерта в неделя Първи канал на телевизията в Москва, който е рупор на Кремъл. Това се води повишение, но всъщност е понижение за него, след като изгуби ресора си, каквото явно е намерението на президента Путин. Новият министър се нарича Андрей Белоусов, досега първи вицепремиер, което пък бе обявено в 22.10 ч.


За разлика от Шойгу,  другият възлов Сергей  - Лавров, запазва поста си на външен министър. Досега те бяха втори и трети в рейтингите на руските политици след Путин.


Понижението чрез повишенние на дългогодишния съратник на властелина е единствената голяма смяна във властта след клетвата за пети мандат на Владимир Путин. Вероятно утре новината за нов министър на отбраната ще разтресе света. Защото Русия води война в Украйна.


Премиерският пост остава за отрасналия у нас Мишустин, финансовият министър Силуанов остава на длъжността си, която заема от 2011 г., сменени са само трима членове на кабинета.


Два от постовете отиват при успешни губернатори. Включително спортът, защото явно Путин не е доволен от представянето на руските спортисти на квалификациите за олимпиадата. Те все пак бяха допуснати до летните игри в Париж в някои дисциплини. Но не са така убедителни в подборните турнири за олимпиадата, както се очакваше. Новият министър, който идва от партията на покойния Жириновский, обеща до 10 г. над 3/4 от руснаците да спортуват активно, а за младежите да имаме специална програма за патриотично възпитание. Посредством спорта, разбира се.


Сергей Шойгу и синът на Патрушев се разглеждаха досега като най-възможни наследници на президента, който при завършването на този мандат ще бъде на 78 години и се очаква да се оттегли от управлението на империята.


Ако са още в сила старите схеми, които разграничаваха клановете в Кремъл като силоваци и икономисти, ударът по първите е доста тежък, особено след като човек от лагера на вторите взема най-важното и най-ресурсното военно министерство във време на продължаваща т.нар. Специална военна операция в Украйна. Нищо, че формално при Белоусов това е понижение от поста на първи вицепремиер, си е чисто повишение.


Възможно е неговото назначаване да се тълкува и като жест на добра воля към запада, тъй като за разлика от Шойгу, новият военен бос на Русия е диалогичен човек, умерен и интелектуалец. Такъв човек би могъл успешно да говори преговори за мир в Украйна като своеобразна мека сила. И е възможно точно това да подготвя Путин с този свой ход. 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 09 юни 21:00ч.

Ятаган

Режисьор: Andrey Andonov
В ролите: Любомира Башева Mila Николай Илиев Omar Мариан Вълев Inspector Rangel Kostov Ирена Милянкова Barumova

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

риби

Позволете си малко да полентяйствате

Позволете си малко да полентяйствате. Днес е ден само