Сексомния: Смущаващо разстройство на съня

Свързани новини

04.05.2024 07:14

Сексомния: Смущаващо разстройство на съня, за което никой не иска да говори

Видян 3328 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

38-годишен мъж многократно се опитва да принуди съпругата си да прави секс посред нощ, но когато се събужда, не си спомня за действията си, предаде CNN.


Омъжена жена в средата на 20-те си години често разкъсва дрехите си и мастурбира, но не помни нищо, когато партньорът ѝ я събуди. В продължение на десетина години 31-годишен мъж мастурбира, докато спи, като понякога наранява слабините си. Засрамен заради несъзнателното си поведение, той избягва връзки в продължение на осем години.


Това са клинично документирани случаи на секс по време на сън, или сексомния, част от група разстройства на съня, наречени парасомнии, които включват ходене насън, говорене насън, ядене насън и сънни страхове. Въпреки че може да изглежда, че хората разиграват сънища, много парасомнии се появяват, когато мозъкът не е в състояние на сън, казва д-р Карлос Шенк, професор и старши щатен психиатър в Медицинския център на окръг Хенепин към Университета в Минесота.



"Това са разстройства на възбудата", казва Шенк, който изучава парасомниите от десетилетия. "Те най-често се появяват по време на най-бавния, най-дълбок стадий на съня, наречен делта сън. Сякаш в централната нервна система се задейства аларма или спусък и вие за нула време се премествате от мазето на покрива. 


  "Познанието ви е дълбоко заспало и не сте с програмата, но тялото ви е активирано", казва Шенк. "Това е опасно, защото след това започвате да ходите, да тичате и да правите всякакви неща, без съзнанието ви да е будно."



Трудно е да се изследва сексомнията, защото ако хората не се наранят, много от тях нямат представа за несъзнателната си сексуална активност, докато партньорът в леглото не им каже за това.



Проучване от 2010 г. анкетира 1000 произволно избрани възрастни в Норвегия и установява, че около 7% са изпитвали сексомния поне веднъж през живота си, а близо 3% в момента живеят с това състояние.



"Има хора, които ще се занимават със сексуална активност с партньора си и това не е притеснително за нито един от тях. Така че е възможно за някои това да е по взаимно съгласие", казва Дженифър Мундт, доцент по медицина на съня, психиатрия и поведенчески науки в Медицинското училище "Файнберг" към Северозападния университет в Чикаго.



"Определено има случаи, в които това е тревожно за партньора и за човека, който го прави, след като осъзнае какво е направил." 


  Какво предизвиква сексомния?



Няма начин да се предвиди, че ще развиете парасомния. Някои хора, които като деца са имали говорене или ходене насън, развиват сексомния или друго парасомния като възрастни, но много други не го правят - казва Шенк.



"Не знаем каква е крайната причина, но има генетичен компонент", казва той. "Ако имате поне един роднина от първа степен в семейството с парасомния, вероятността да развиете такава е по-голяма. След това колкото повече роднини от първа или втора степен имат парасомния, толкова по-вероятно е състоянието да се запази в зряла възраст или да се появи отново."



Наличието на обструктивна сънна апнея също може да бъде отключващ фактор. Наричана още ОСА, обструктивната сънна апнея е сериозно заболяване на съня, при което дишането спира за 10 секунди до две минути много пъти на час всяка нощ. Състоянието се среща предимно при мъжете, въпреки че все повече жени го развиват. 


 "Задържането на дишането или апнеята при обструктивна сънна апнея предизвикват възбуда, обикновено при мъжете, която след това предизвиква сексуално поведение по време на сън", казва Шенк. "След като диагностицирате сънната апнея и лекувате пациента, лечението не само контролира сънната апнея, но и вторичното сексуално безсъние."



Съществуват медикаменти като клоназепам, лекарство, използвано при епилепсия, синдром на неспокойните крака и паническо разстройство, които могат успешно да контролират нежеланото сексомния при много хора, но не при всички.



Медикаментите не помогнали на 41-годишната жена, която Шенк лекувал, след като синът ѝ я чул, но напускането на високонапрегнатата ѝ работа помогнало. Тя започнала да спи твърдо по шест-седем часа, без да се появява отново сексомнията ѝ.



"Това е толкова интересно, защото много хора със стрес стават хипосексуални, не се интересуват от секс", казва Шенк. "При други пък е обратното. Така че няма 100% абсолютно правило."


 Налични са и поведенчески лечения



Медикаментите за лечение на сексомния имат странични ефекти и могат да доведат до формиране на навик. Хората, които не желаят да използват лекарства, могат да опитат различни поведенчески подходи за контролиране на състоянието, казва Мундт от Северозападния университет, който публикува преглед на такива лечения през септември 2023 г.



"От литературата и от моя собствен опит определено е вярно, че можем да намалим драстично симптомите или евентуално да ги елиминираме при някои хора", каза тя. "При други може да има само частично подобрение или да няма подобрение и тогава може да се наложи прием на медикаменти."  


 Образованието е на първо място, казва Мундт, тъй като много хора не разбират етапите на съня и не разбират по какво секссомнията се различава от кошмарите или ярките сънища.



По време на първия и втория стадий на съня тялото ви започва да намалява ритмите си. След това идва третият етап - дълбок, бавновълнов сън, при който тялото буквално се възстановява на клетъчно ниво. Сънят с бързо движение на очите, наречен REM, е времето, когато се появяват сънищата - в този последен етап тялото се парализира, за да не можете да действате в сънищата си и да се нараните.



Тъй като всеки цикъл на съня е с продължителност приблизително 90 минути, според американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията повечето възрастни се нуждаят от седем до осем часа относително непрекъснат сън, за да постигнат възстановителен сън.



"Обучението само по себе си е стратегия за лечение, защото често това наистина помага да се намали тревожността на човека, а ако можем да намалим стреса и тревожността, това помага", казва Мундт.



"След това се насочвам към хигиената на съня, като например намаляване на кофеина или алкохола, спазване на по-постоянен график на съня, поддържане на хладно в спалнята и премахване на шума в околната среда", каза тя. "Следват техники за релаксация, а ако имаме нужда от допълнителни стратегии, мога да премина към хипноза." 


 Клиничната хипноза не е нищо подобно на фокусника, който се опитва да въздейства на публиката - казва Мундт. Вместо това тя насърчава човека доброволно да премине в състояние на сънуване или транс.



"Това е все едно да се возите в автобус, да гледате през прозореца и дори да не виждате какво има пред вас, защото сте потънали в мисли", каза тя.



Състоянието на транс е полезно от клинична гледна точка, защото хората са по-отворени за нови идеи, предложения и образи, като например да се видят как спят спокойно и мирно през нощта, каза тя.



"В някои отношения това е подобно на епизод на парасомния", каза Мундт. "Хората се различават по това колко лесно им е да изпаднат в това състояние на транс, но то може да бъде много, много ефективно." 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

телец