Свързани новини

14.10.2008 14:45

Румен Петков съди Юрген Рот в СГС

Видян 2009 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Бившият министър на вътрешните работи Румен Петков заведе дело срещу немския писател Юрген Рот, потвърди самият той пред БГНЕС.


Искът е внесен от адвокатите на висшия функционер на БСП във Софийски градски съд. Исканата сума за нанесените нематериални щети Румен Петков е изчислил на 10 000 лв. Формулировката на иска срещу немския журналист е – клевета и уронване на доброто име. Сумата не е важна във случая. Важното е да стане ясно, че става въпрос за лъжите на един клеветник и лъжец, заяви бившият вътрешен министър Румен Петков пред БГНЕС. Поводът за обвиненията на бившия вътрешен министър срещу Юрген Рот е книгата- "Новите демони". В нея германският журналист проследява обвързаностите между организираната престъпност и властта в България, а вътрешният министър е сочен, че покровителства лица от сивата икономика. Ето и фрагмент от книгата на Рот, която впоследствие стана причина за заведеното дело срещу Петков: "Нещата започват от Плевен – града, в който Румен Петков е бил кмет. От същия град е и Васил Антонов, депутат в Народното събрание, областен лидер на социалистите и един от най-богатите бизнесмени там. Антонов е собственик на най-големия хотел в Плевен, станал известен с това, че през 2003 г. в бара му е убит сутеньорът Марио Иванов. Една година по-късно е убит и партньорът на Антонов и съсобственик на хотел “Ростов” Людмил Конов. Според търговския регистър Васил Антонов притежава дялове в три фирми: “KA Инвест”, “KA Груп” и “КА Комерс”. Останалите дялове са собственост на вдовицата на Конов. “КА Груп” е специализирана в търговията с нефт и нефтени продукти. Антонов е в много близки отношения с министъра на икономиката и индустрията Петър Димитров, известен с добрите си връзки с Москва. Сериозни български журналисти твърдят, че Румен Петков има особена слабост към една определена фирма. Според някои той е “разпънал чадър над “КА Груп” и над Антонов”. По-нататък в книгата на Рот следва едно забележително изречение: “В средата на юли бях информиран от отдавна живеещ в България експерт, че министър Петков е замесен в голяма афера с амфетамини. Става дума за изключително много пари”. Запитах бившия високопоставен полицейски чин дали знае нещо повече по темата. Отговорът му прозвуча като политическа бомба: “Да, вярно е, точно така е. Нашата служба прави такава разработка. В Дупница има бивша фабрика за лекарства. В годините на социализма част от държавната политика бе да се експортира “синтетика”, за да се реализира валута. Същото продължава и днес. Продължава да се произвежда “синтетика” и да се изнася в Турция. Всичко това става под контрола на министъра на вътрешните работи и на службата за сигурност”, се твърди още в книгата на немския журналист.


Румен Петков подаде оставка като министър на вътрешните работи на 11 април. На неговия пост бе избран Михаил Миков, който до тогава бе председател на Парламентарната група на Коалиция за България.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

риби