Фонсека умира в болница в Панама Сити. Подробности за здравословното му състояние не бяха оповестени, но състоянието му е било достатъчно сериозно, за да не може да присъства на съдебния процес, заяви пред АФП член на правния му екип.

Свързани новини

10.05.2024 13:50

Почина банкерът Рамон Фонсека от Панама Пейпърс

Видян 489 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Панамският банкер Рамон Фонсека, старши партньор във вече несъществуващата адвокатска кантора, чиито документи изтекоха в скандала с „Панамските документи“, разкрил облагодетелстването на световния елит от офшорни сметки, е починал, съобщи адвокатът му пред медиите в четвъртък. Той е бил на 71 години.



Над 11 милиона документа, откраднати от фирмата Mossack Fonseca, станаха основа за серия от международни разследвания през април 2016 г., които поставиха в неудобно положение около 130 000 души в 170 държави. Въпреки че Фонсека и неговият бизнес партньор Юрген Мосак твърдяха, че бизнесът им е законен, фирмата затвори през 2018 г. поради „непоправими щети“ върху репутацията си.


Бившият президент на Панама Рикардо Мартинели нарича своя съученик Фонсека „велик човек, адвокат, писател и политик“. Мартинели също така твърди, че неговият наследник Хуан Карлос Варела стои зад „жестокото преследване“ на Фонсека.



Фонсека умира в болница в Панама Сити. Подробности за здравословното му състояние не бяха оповестени, но състоянието му е било достатъчно сериозно, за да не може да присъства на съдебния процес, заяви пред АФП член на правния му екип.



Панамските прокурори обвиниха „Мосак“ и Фонсека в „укриване, прикриване и предоставяне на невярна информация на банките за откриване на сметки и укриване на собственост върху активи“, както и в изпращане и получаване на средства „от незаконни дейности в Германия и Аржентина“. 


Обвинения са повдигнати и на още две дузини бивши служители на фирмата. Мосак и Фонсека твърдят, че са невинни. Процесът приключи на 19 април, като прокурорите поискаха 12 години затвор за двамата.


Скандалът с „Панамските документи“ засегна 20 милиардери от списъка на „Форбс“, няколко холивудски звезди и известни спортисти, 150 политици и дузина национални лидери.


Исландският министър-председател Давид Гунлаугсон Сигмундур подаде оставка, след като документите показаха, че съпругата му тайно притежава офшорни компании. Британският министър-председател по това време Дейвид Камерън - чийто баща е основал няколко офшорни компании - отказа да подаде оставка, като заяви, че е продал акциите си, преди да стане министър-председател.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.