Правителството на Нигерия няма намерение да позволи на САЩ и Франция да строят военни бази в западноафриканската страна, заяви министърът на информацията Мохамед Идрис в изявление в понеделник.

Свързани новини

07.05.2024 16:31

Нигерия няма да позволи на САЩ и Франция да строят военни бази на територията й

Видян 1021 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Правителството на Нигерия няма намерение да позволи на САЩ и Франция да строят военни бази в западноафриканската страна, заяви министърът на информацията Мохамед Идрис в изявление.



Това се случва в отговор на твърденията, че Абуджа е водила преговори с Вашингтон и Париж за приемане на американски и френски сили, които неотдавна бяха изгонени от съседен Нигер.



Франция изтегли войските си от Ниамей през декември, след предишни изтегляния от Мали и Буркина Фасо по заповед на владетелите на бившите колонии. И тримата военни лидери обвиниха Париж, че се меси и не успява да се пребори с екстремисткото насилие по време на десетилетната си мисия за сигурност в региона Сахел.


Франция изтегли войските си от Ниамей през декември, след предишни изтегляния от Мали и Буркина Фасо по заповед на владетелите на бившите колонии. И тримата военни лидери обвиниха Париж, че се меси и не успява да се пребори с екстремисткото насилие по време на десетилетната си мисия за сигурност в региона Сахел.



Пентагонът обяви в края на миналия месец "организирано и отговорно изтегляне" на силите от Нигер, като същевременно обмисля други варианти за продължаване на антитерористичните мисии в африканския регион. Това последва прекратяването на пакта за сигурност от 2013 г. от военното правителство на Нигер, който позволи на около 1000 американски войници да действат в държавата Сахел.


В петък група северни нигерийски лидери и представители на гражданското общество в Нигерия писаха до президента Бола Тинубу, предупреждавайки го да се противопостави на предполагаемия натиск от страна на САЩ и Франция войниците да бъдат преместени в страната.



Подписването на отбранителен пакт със западните правителства би представлявало "дълбока заплаха" за суверенитета на страната, заяви групата.



Боладжи Акиниеми, бивш нигерийски министър на външните работи, заяви пред местната телевизия Arise News в интервю, публикувано в X (бивш Twitter) в понеделник, че този ход само ще влоши несигурността в най-многолюдната африканска страна.


"Знам, че имаме проблеми с джихадистите, с ИДИЛ. . . Имаме проблеми със сигурността, да, но решението не е да сме в конфронтация с друга суперсила. Ние просто ще максимизираме проблемите си", каза Акиниеми.



Говорителят на нигерийското правителство Идрис обаче описа опасенията като "фалшиви тревоги", призовавайки обществеността "напълно" да ги пренебрегне.


Нито сме получавали, нито разглеждаме предложения от която и да е страна за създаване на чуждестранни военни бази в Нигерия", заяви министърът.



По-рано Нигерия отхвърли идеята за домакинство на Африканското военно командване на САЩ (AFRICOM), чийто мандат е да защитава стратегическите интереси на Америка на континента и да подпомага приемащите държави с военно обучение и предотвратяване на конфликти.


Въпреки че отхвърли този ход през 2007 г. , тогавашният президент на Нигерия Умару Яр'Адуа изрази несъгласие с установяването на присъствие на AFRICOM на други места в Западна Африка. Имаше широко разпространени опасения от страни, включително Либия и Южна Африка, като критиците твърдят, че Вашингтон възнамерява да разшири влиянието си на континента и може да даде приоритет на защитата на петролните интереси.


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

водолей