Фон дер Лайен

Свързани новини

07.05.2024 15:24

Китай причинява деиндустриализация в ЕС: Фон дер Лайен

Видян 1386 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен възнамерява да разговаря с гостуващия китайски президент Си Дзинпин за политиките, които според нея представляват заплаха от деиндустриализация в блока.



Китайският лидер пристигна във Франция в неделя като част от шестдневно пътуване в три страни в Европа, първото му от 2019 г. насам. Ръководителят на изпълнителната власт на ЕС заяви, че ще обсъди "настоящите дисбаланси" в китайската търговия по време на преговорите със Си.



"Китай в момента произвежда, с огромни субсидии, повече, отколкото продава поради собственото си слабо вътрешно търсене. Това води до свръхпредлагане на китайски субсидирани стоки, като електромобили (електрически превозни средства) и стомана, което води до нелоялна търговия", каза тя.



"Европа не може да приеме подобни изкривяващи пазара практики, които биха могли да доведат до деиндустриализация в Европа", добави Фон дер Лайен.


През последните няколко седмици властите на ЕС започнаха разследвания на предполагаеми нелоялни китайски практики, включително ограничения върху доставките на европейски медицински изделия на пазара на азиатската държава и субсидии за китайски фирми, произвеждащи вятърни турбини, електрически превозни средства и влакове.



Междувременно Китай започна антидъмпингово разследване за бренди, внасяно от ЕС, което засяга особено френските износители. Взаимните разследвания се възприемат като нарастващо противопоставяне по протекционизма. Фон дер Лайен настоява за "намаляване на риска" на търговията с Китай, но не е стигнала дотам, че да се застъпва за отделяне от икономическата сила.


Членовете на ЕС до голяма степен отделиха икономиките си от Русия в опит да накажат Москва за конфликта в Украйна. Загубата на достъп до евтин руски природен газ засегна енергоемките индустрии в Западна Европа, принуждавайки бизнеса да премести производството си на други места. САЩ бяха сред основните им дестинации, тъй като правителството предложи субсидии на определени производители съгласно Закона за намаляване на инфлацията от 2022 г.



В статия, публикувана във френската преса преди посещението му, Си заяви, че Пекин се ангажира да постигне "нови перспективи" в отношенията си със страната. Той пише: "Франция напредва в реиндустриализацията, основана на зелени иновации, докато Китай ускорява развитието на нови качествени производствени сили". След Франция китайският президент трябва да посети членката на ЕС Унгария и приятелски настроената към Русия Сърбия, която не е членка.






 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 ??? 07.05.2024 21:24

    Попитах AI какво означава Лайен, отгорорът беше: лъжла!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

скорпион