Ирак забрани хомосексуализма

Свързани новини

29.04.2024 13:51

Ирак забрани хомосексуализма

Видян 350 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Парламентът на Ирак прие закон, с който се забраняват еднополовите връзки и транссексуалността. Мярката беше осъдена от САЩ и Обединеното кралство, но председателят на парламента я определи като „необходима стъпка за защита на ценностната структура на обществото“.

Измененият Закон за борба с проституцията и хомосексуализма беше приет от законодателния орган в събота. Според копие на закона, видяно от Ройтерс, той предвижда затвор от 10-15 години за всеки, който участва в хомосексуални отношения, седем години за всеки, който насърчава хомосексуализма или проституцията, и между една и три години за всеки, който променя „биологичния си пол“ или се облича по женствен начин.

Изпълняващият длъжността председател на иракския парламент Мохсен Ал-Мандалауи заяви, че приемането на закона е „необходима стъпка за защита на ценностната структура на обществото“ и за „предпазване на нашите деца от призиви за морална поквара и хомосексуализъм“.

Наказателният кодекс на Ирак от 1969 г. не криминализираше изрично хомосексуалността, но не предлагаше никаква защита от извънсъдебен тормоз на гейовете и лесбийките. Актуализация на закона през 80-те години на ХХ в. узаконява „убийството на честта“ на хомосексуалисти от членове на техните семейства, а с изменение на конституцията от 1993 г. се въвежда смъртно наказание за хомосексуални действия.


След като САЩ нахлуват в Ирак през 2003 г., губернаторът на страната Пол Бренър отменя смъртното наказание и връща наказателния кодекс в редакцията му от 1969 г.

Западните медии съобщават за увеличаване на нападенията срещу хомосексуалисти от страна на полицията и милициите след частичното изтегляне на американските войски през 2012 г., въпреки че през 2019 г. Държавният департамент на САЩ твърди, че е обучил иракските сили за сигурност „на правилното спазване на човешките права“.

САЩ са „дълбоко обезпокоени“ от гласуването в събота, заяви говорителят на Държавния департамент Матю Милър в съобщение за медиите. „Тази поправка застрашава най-застрашените в иракското общество и отслабва способността на Ирак да диверсифицира икономиката си и да привлича чуждестранни инвестиции“, добави Милър.

В публикация в социалните мрежи британският външен министър Дейвид Камерън нарече закона „опасен и тревожен“ и заяви, че „никой не трябва да бъде мишена заради това, което е“.

Независимо от правния си статут, хомосексуалността винаги е била табу сред консервативното шиитско мнозинство в Ирак. Някои иракчани възприемат културата на ЛГБТК като враждебна западна идеология, а по време на иракските протести понякога се изгарят знамена на „прайда“ с цветовете на дъгата заедно със знамената на западните държави.





 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

риби

Днес, ако усетите, че чашата вече е преляла, не сдържайте емоциите си

Днес, ако усетите, че чашата вече е преляла, не