Лидерът на "Хамас" Исмаил Хания

Свързани новини

07.05.2024 10:11

Хамас прие споразумението за прекратяване на огъня

Видян 804 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Хамас" прие предложението за прекратяване на огъня, представено от египетски и катарски посредници, заяви говорител на групировката пред "Ал Джазира" в понеделник. Съобщението дойде малко след като Израел нареди евакуацията на град Рафах преди дълго планираното нападение.



Лидерът на "Хамас" Исмаил Хания проведе телефонни разговори с катарския премиер шейх Мохамед бин Абдул Рахман Ал Тани и египетския министър на разузнаването Абас Камел, като ги информира "за одобрението на движението "Хамас" за предложението им по отношение на споразумението за прекратяване на огъня", се казва в изявление на групата до "Ал Джазира".



Подробностите по предложението все още не са оповестени публично. По-рано "Хамас" поиска всяко прекратяване на огъня да бъде постоянно и да включва изтеглянето на всички израелски войски от обсадения палестински анклав. Израелският премиер Бенямин Нетаняху отказа да издаде тези гаранции, предупреждавайки миналата седмица, че Израел няма да позволи на "Хамас" да остане на власт в Газа и ще нахлуе в Рафах със или без споразумение за прекратяване на огъня.


Нетаняху обаче заяви, че Израел е готов за временна пауза в сраженията, за да позволи размяната на израелски заложници за палестински затворници.



Израелският премиер заплашва от няколко месеца да започне сухопътна инвазия в Рафах, град в южната част на Газа, в който в момента живеят около 1,4 милиона разселени палестинци от други части на територията. Въпреки осъждането от САЩ, ЕС и десетки други страни, израелската армия нареди на цивилните да напуснат Рафах в понеделник, предупреждавайки, че скоро след това ще удари града с "изключителна сила".



Не е ясно дали заплахата от инвазия е повлияла на решението на "Хамас" да приеме предложението за прекратяване на огъня. Въпреки настояването на Нетаняху да влезе в Рафах, други израелски служители предполагат, че Хамас може да избегне инвазия, като се съгласи на временното примирие на Израел.


Също така не е ясно дали сделката, предложена от Египет и Катар, има подкрепата на Израел. Неназован израелски служител заяви пред Ройтерс, че "Хамас" се е съгласил на "смекчена" версия на първоначалното предложение на Западен Ерусалим, която включва "широкообхватни" заключения, които Израел няма да подкрепи.



Израел обяви война на Хамас, след като палестинските бойци започнаха изненадваща атака на 7 октомври, убивайки около 1200 души и вземайки около 250 заложници обратно в Газа. Броят на жертвите от отмъщението на Израел в анклава наближава 35 000 към понеделник, според палестинските здравни власти.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

козирог