Свързани новини

08.11.2015 17:11

Булгаргеомин връща България на световната карта

Видян 2838 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Булгаргеомин е на път да върне България на индустриалната карта на света като започне разработване на мащабно находище за цветни метали в Куба. Проектът е за десетки милиони евро и е втори възроден за един от флагманите на родната икономика, който се опитва да възстанови и други обекти, които навремето бяха превърнали компанията в мултинационална. 

Това стана ясно по време на първото посещение на българска делегация на високо равнище на Острова на свободата в рамките на миналата седмица. Тя бе водена от министъра на икономиката Божидар Лукарски, неговия заместник Любен Петров и изпълнителния директор на агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия Мариета Захариева. В бизнес отбора се включиха и водещи български компании.

На коктейла по случай 55-годишнина дружба и сътрудничество с Куба в петзвездния Мелиа Коиба в сърцето на Хавана, представителите на България имаха с какво да се похвалят. Присъствието беше на най-високо равнище, въпреки че по същото време в града бяха италианския премиер и 15 икономически министри от цял свят. Шефът на търговско-промишлената палата на Куба, който е с ранг на министър, заместник – министри, директорът на прочутия концерн Хавана Клуб, генералният директор на Геоминера Хесус Мартинес почетоха поканата на посланик Светла Стефанова.

Държавната фирма LB Bulgaricum, която единствена в света притежава правото на патент върху българското кисело мляко също връща позициите си на пазара в Куба в частност и в света като цяло. Строителна механизация – Казанлък пък ще поеме канализацията на старата Хавана – историческият център на 2-милионната столица на Острова на свободата и обект от програмата Световно наследство на ЮНЕСКО, също като Стария Несебър. Фирмата беше единственият ни участник на Карибския панаир в Хавана, на който Европа и останалият свят търсиха и намериха делови контакти с Латинска Америка. Активна работа по установяването на нови партньорства проведе и друг от някогашните икономически гиганти на България – ЗИТ.

Специално внимание на българската делегация обърна най-влиятелният член на икономическия екип на кубинското правителство Родриго Малмиерка – министър на външната търговия и чуждестранните инвестиции, който подчерта, че в момента целият свят ухажва неговата страна, но тя цени приятелството на България от миналото. Той бе особено впечатлен от деловата активност на шефката на Агенцията за насърчаване на малките и средните преприятия Мариета Захариева. Думите на Малмиерка не са напразни, тъй като в дните на Карибския панаир Хавана се похвали с нов 3-милиарден кредит от Китай, след като миналата година Русия й опрости 32 млрд. долара, което принуди САЩ набързо да възстановят дипломатическите си отношения с Острова и лично Джон Кери да открие ново посолство на САЩ на крайбрежния булевард Малекон преди месец и половина. 

Българската делегация имаше среща в Централната банка на Куба. Напомняме, че това е страната, която остана с най-голям непогасен дълг към България от времената на соца, след като иракското вземане беше редуцирано и платено, а либийския борч към нас бе опростен заради освобождаването на медсестрите ни.


Борис Ангелов

Спецкор на 19 минути в Хавана





Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

рак