Без парад ще премине празникът на армията

Свързани новини

06.05.2024 09:30

Без парад ще премине празникът на армията, приорирет на честването на Великден

Видян 1169 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Без парад ще премине празникът на армията. Ще има само церемония пред Паметника на Незнайния воин, както и концерт в София и други градове, предаде БНР.



Водосветът от традиционната церемония пред Паметника на Незнайния воин ще бъде отслужен от Врачанския митрополит Григорий, оглавил Светия синод след кончината на негово светейшество патриарх Неофит.



Официално Гергьовден се чества като Ден на храбростта и празник на Българската армия от 9 януари 1880 г. До подписването на Ньойския договор, отделно от Деня на храбростта - 6 май се чества и Денят на бойната прослава на 27 ноември. Традицията е прекъсната през 1946 г. но е възродена през 1993 г.



Решението за отмяната на парада обяви служебният министър на отбраната Атанас Запрянов, ден след като пое поста, с аргумента, че великденските празници съвпадат с празника на армията и "давам приорирет на честването на Великден".



През 2013 г. година Великден също съвпадна с честванията на празника на Българската армия. Но тогава е имало парад. Това накара бившият министър на отбраната Красимир Каракачанов изрази недоволството си. И обясни изказването на Запрянов с това, че не е искал да хвърли вината върху предшественика си Тодор Тагарев.



Любопитното обаче е, че парадът от 2013 е бил проведен именно докато Тодор Тагарев беше служебен министър на отбраната в кабинета на Марин Райков. Военните паради бяха отменяни и през 2020 г. и 2021 г. заради пандемията от коронавирус, но тогава имаше тържествен строй в някой от поделенията.



Във водосвета на бойните знамена и знамената-светини ще участват президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили Румен Радев, министърът на отбраната Атанас Запрянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, висши офицери от Българската армия. В края на тържествения ритуал над площад "Свети Александър Невски"  ще прелетят 3 самолета МиГ-29.



Националният военноисторически музей ще отбележи 6 май с вход свободен от 10 до 17 ч. Специалната програма за празника ще бъде открита в 11.30 часа с концерт на Представителния духов оркестър на Сухопътните войски.



С Ден на отворени врати 6 май ще бъде отбелязан и във филиалите на НВИМ - Военноморския музей и Парк-музей "Владислав Варненчик" във Варна и Музея на авиацията в Крумово.



Снимка: БТА


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.