Министърът на отбраната коментира и скандала около Богоявление, като посочи, че над 20 народни представители са били поканени да присъстват.

Свързани новини

15.01.2024 10:37

България ще осигури инфраструктура за разполагането на съюзни войски: Тагарев

Видян 1033 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Десетки или стотици пъти е дискутирано разполагането на многонационална бойна група на нашата територия. В САЩ говорихме за това как да осигурим по най-добрия начин необходимата инфраструктура като страна домакин и как Съединените щати могат да помогнат ние да се възползваме от наличните международни фондове за съфинансиране за изграждането ѝ“. Това заяви в студиото на „Тази сутрин“ министърът на отбраната Тодор Тагарев, след като се завърна от посещение в САЩ. Той уточни, че такива програми има по линия на НАТО и по линия на ЕС.


„Стана въпрос и за подписано споразумение за стартиране на противоминната група в Черно море и как тя е отворена към принос на съюзници“, обясни военният министър. „Има планове всички бойни групи, които са от страните от източния фланг на НАТО, да нараснат до бригадни бойни групи – тоест до около 5000 групи. Това ще се случи тогава, когато е необходимо, към момента нямаме ясен график. Трябва да сме готови да осигурим условия тогава, когато ще се случи“, посочи министър Тагарев.


„Инфраструктура означава пътища и железопътни линии с капацитет да осигурят бързо развръщане на съюзни войски на нашата територия. Това означава и тръбопроводи и продуктопроводи за горива, складове. Това означава инфраструктура за настаняване на тези наши съюзници. Работим по всички тези въпроси, те не са само в компетенциите на Министерството на отбраната“, обясни Тодор Тагарев.


“Разговорите текат от много време, но сега имаме много ясни и оразмерени потребности. С приемането на регионалните планове – на среща на върха във Вилнюс, вече е много по-ясно за какво става въпрос“, посочи още той и допълни, че имаме готовност да инвестираме около 6 млрд. евро в развитие на пътна и железопътна инфраструктура, като това не е бюджет за отбрана.


Ставаме регионален център за ремонт и поддръжка на бойни машини „Страйкър“


Част от договора, който страната ни е сключила, е да станем регионален център за ремонт и поддръжка на бойни машини „Страйкър“.


„Имаме готовност да вървим в тази посока по-рано. Имаме разбиране и от САЩ, и от страна на фирмата, която ще изпълнява договора. Определено е вече, че един от заводите на терен, ще е във Велико Търново. В халетата не са правени инвестиции от много години, трябва да ги направим удобни и приятни за работа на нашите работници и да съответстват на изискванията на един такъв световен лидер. Не е вярно, че българските „Страйкър“-и са тройно по-скъпи. Това е теза на опозицията. Машините ще бъдат доставени от средата на 2025 г. до средата на 2028 г.“, заяви Тагарев.


 Помощта за Украйна

Той коментира още, че Украйна има огромни нужди, а президентът Зеленски в Давос отново ще се обърне към международната общност за подкрепа.


„Гласуваната помощ от Народното събрание е чисто логистичен въпрос и ще бъде придвижена, когато колегите бъдат говори“, посочи министърът.


Той допълни още, че е имало запитвания за придвижването на тялото на загиналия на фронта българин в Украйна.


„Опитваме се по налични канали да разберем къде се намира тялото и какво може да бъде направено“, заяви Тагарев, но уточни, че това е било актуално, преди да замине за САЩ.


Министърът на отбраната коментира и скандала около Богоявление, като посочи, че над 20 народни представители са били поканени да присъстват.


"Никога не е присъствало цялото Народно събрание. Това е военен и църковен ритуал, който се изпълнява винаги в сравнително по-тесен кръг от хора. Ако дойдат всички народни представители, те ще бъдат два пъти повече от гвардейците, заедно с оркестъра. От друга страна имаме технически пропуск, имало е случаи, в които са канени председатели на парламентарните групи. Не трябва да се търси никакъв умисъл", посочи Тагарев.


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

рак

Ще държите и ще търсите личното уединение

Ще държите и ще търсите личното уединение. Днес ще сте