Агенция "Пътна инфраструктура" ще трябва да плати по 100 000 лв. на сина и дъщерята на мъж, който загина, когато се скъса стената на язовир "Иваново".

Свързани новини

02.05.2024 10:15

АПИ е осъдена за 200 хил. лв. заради смърт при потопа в с. Бисер

Видян 543 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Агенция "Пътна инфраструктура" ще трябва да плати по 100 000 лв. на сина и дъщерята на мъж, който загина, когато се скъса стената на язовир "Иваново". Това стана след обилен снеговалеж на 6 февруари 2012 г. в област Хасково. Язовирът заля близкото село Бисер, пише Сега.



64-годишният мъж не е бил в селото, а на около 50 км. от него. Той се е движил с джипа си, когато се озовал на място с отнесен от водата мост - между селата Малки воден и Бориславци. Било тъмно и валяло, той не видял, че мостът липсва, пропаднал в придошлите води на река Харманлийска и се удавил. С него пътувала съпругата му, която също намерила смъртта си при инцидента. Децата им обаче претендират за обезщетение само за загубата на баща си.



Поддръжката на пътя е била задължение на АПИ, обяснява съдия Гергана Христова - Коюмджиева. По закон агенцията трябва да поддържа в изправно състояние стопанисваните от нея пътища, както и да сигнализира незабавно за препятствията по тях и да ги отстранява във възможно най-кратък срок. Точно неизпълнението на това задължение е основание да бъде ангажирана отговорността на АПИ, обяснява съдът.



Експертизата по делото установява, че на 6 февруари 2012 г. реката прелива над пътното плътно, зад опорите на моста. Това води до размив на насипа на опорите и мостът пропада. Към 7 ч. сутринта пътният участък не е бил сигнализиран за настъпилото нарушаване на конструкцията на моста.



Причина за катастрофата, при която загива жертвата е точно неочакваната и необозначена липса на моста. Шофьорът не е имал обективна възможност да реагира, приема съдът. В гражданското дело за вреди не се налага да се изследва вината на служителите на АПИ за настъпването на злополуката.



Определяйки размера на обезщетението съдията отбелязва, че жертвата е имал силна връзка с децата си, макар и те да са големи и да имат свои семейства. Решението не е окончателно и може да се атакува и пред апелативния съд.



АПИ освен това дължи над 17 хил. лв. такси и разноски по делото. Накрая ще трябва да плати и лихвите върху обезщетението от датата на трагедията. Към момента лихвата за 200 000 лв. е 255 891 лв.



От АПИ пледират, че на 6 февруари 2012 г. е било обявено бедствено положение на територията на област Хасково заради обилни снеговалежи, придошли реки и преливащи язовири. В тази обстановка мъжът е шофирал с нарушено зрение и е носел очила. Това било предпоставка за инцидент. Съдът обаче не приема тези доводи.





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Аполинеров 02.05.2024 11:06

    "С него пътувала съпругата му, която също намерила смъртта си при инцидента. Децата им обаче претендират за обезщетение само за загубата на баща си." Ако това е вярно, в този цитат има нещо много гнило! Извинявам се, ама това ако не е сексизъм кое е? Значи ощетените деца търсят само обещетение за бащата, а за майката нямали претенции?!? Интересно кой е оценил кой родител по колко струва?

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

скорпион