Акциите на Tesla се покачват заради слуховете за сделка с Китай

Свързани новини

30.04.2024 10:46

Акциите на Tesla се покачват заради слуховете за сделка с Китай

Видян 318 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Акциите на Tesla поскъпнаха след съобщенията, че главният изпълнителен директор Илон Мъск се е съгласил да си партнира с китайския технологичен гигант Baidu за картографски и навигационни функции в подкрепа на технологията за автономно шофиране на най-големия автомобилен пазар в света.



Акциите се повишиха с близо 14% в предборсовата търговия в САЩ, а Baidu скочи с над 5,5% в Хонконг.



Baidu, основната китайска компания за търсене в интернет, се е съгласила да предостави на американския производител на електрически превозни средства (ЕПС) достъп до лиценза си за картографиране за събиране на данни за обществените пътища в Китай, съобщи Ройтерс в понеделник сутринта, като се позова на запознати с въпроса лица.



Източниците подчертаха, че споразумението изчиства последните регулаторни пречки за внедряването на системата за пълно самоуправление (FSD) на Tesla, най-новата версия на нейната технология Autopilot.



В неделя американският милиардер посети Китай, където проведе разговори с министър-председателя Ли Цян. Медиите съобщават, че по време на разговорите Мъск е искал одобрение за внедряване на софтуера FSD в Китай, както и разрешение за прехвърляне на данни в чужбина.



Китайските официални лица са дали предварително одобрение за внедряването на услугата за подпомагане на водача на Tesla в страната, съобщи Wall Street Journal, позовавайки се на свои източници. Компанията също така е успяла да изпълни изискванията за начина, по който се справя със сигурността на данните и въпросите, свързани с неприкосновеността на личния живот, съобщиха за Bloomberg запознати с въпроса лица.


 Според китайското законодателство производителите на автомобили трябва да получат квалификация за картографиране, за да започнат да използват системи за автономно управление по обществените пътища. Чуждестранните предприятия трябва да си сътрудничат с местни технологични фирми, за да получат лиценз. Очаква се сделката с Baidu да позволи на американската компания да работи законно със софтуера в Китай, а автомобилите ѝ ще могат да събират данни за заобикалящата среда, включително за разположението на пътищата, пътните знаци и близките сгради.


Tesla пусна FSD преди четири години, но технологията не беше достъпна в Китай поради регулаторни пречки. По-рано този месец, в отговор на запитване в X (бивш Twitter), Мъск заяви, че функцията ще се появи в страната "много скоро".



Очаква се одобрението на технологията в Китай да подобри значително баланса на Tesla. Наскоро компанията регистрира първия си годишен спад на тримесечните приходи от 2020 г. насам, като показа 9% спад за продажбите. По-рано този месец автомобилният производител заяви, че съкращава повече от 10% от персонала си в световен мащаб като част от план за "намаляване на разходите и повишаване на производителността".



Изненадващото посещение на Мъск в Китай е "преломен момент", заяви старши анализаторът на Wedbush Securities Дан Айвс пред Bloomberg, добавяйки, че то може да "отвори FSD в Китай, отключвайки това, което наистина може да бъде златната възможност за тях".


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

рак

Днес бъдете креативни и не се страхувайте

Днес бъдете креативни и не се страхувайте да се