Според Путин търговският оборот между Русия и Китай е скочил с почти 25% през 2023 г., достигайки 227 млрд.

Свързани новини

16.05.2024 09:45

90% от транзакциите между Русия и Китай са в национални валути: Путин

Видян 969 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

По-голямата част от транзакциите между Русия и Китай сега се извършват в национални валути, заобикаляйки щатския долар, заяви президентът Владимир Путин.

Говорейки на среща с китайския си колега Си Дзинпин в Пекин в четвъртък, Путин засипа с похвали дълбокото ниво на сътрудничество между двете сили, особено в търговията и икономиката.

Отношенията между Москва и Пекин се основават на "принципите на взаимно уважение, добросъседство и взаимна изгода", каза Путин. Той добави, че въпреки пандемията от коронавирус и "някои действия, насочени към ограничаване на нашето развитие" от трети страни, обемът на търговията непрекъснато се увеличава, тъй като и двете страни са изградили солиден инвестиционен портфейл в различни области.

"Мощен тласък за разширяване на нашите търговски потоци беше даден от навременното ни съвместно решение да гарантираме, че транзакциите се извършват в национални валути. До момента 90% от всички плащания се извършват в рубли и юани", каза руският президент.

Според Путин търговският оборот между Русия и Китай е скочил с почти 25% през 2023 г., достигайки 227 млрд.

Путин е на двудневно държавно посещение в Китай, първото му пътуване в чужбина след встъпването му в длъжност за пети мандат като президент по-рано този месец. Очаква се лидерите на Русия и Китай, както и висши служители от двете страни, да проведат разговори по широк кръг въпроси като двустранните отношения, икономическото сътрудничество и международната ситуация, включително конфликта в Украйна.

Руският президент заяви, че макар Москва никога да не се е стремяла към "дедоларизация" на националната или международната икономика, този процес е "неизбежен". Путин особено порица Вашингтон, че използва валутата си като "инструмент за борба", което според него подкопава глобалното доверие.


 На снимката: Китайският президент Си Дзинпин (вдясно) се ръкува с руския президент Владимир Путин на 16 май 2024 година. Хуа Чунин, чрез X.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 02 юни 21:00ч.

Загадката Анри Пик

Режисьор: Реми Безансон
В ролите: Фабрис Люкини, Камий Котен, Алис Изас, Бастиан Буйон, Астрид Уетнал, Ханна Шигула и др.

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

стрелец