По данни на Националния статистически институт (НСИ), публикувани днес, които – както винаги са по-приятни и закръглени от реалността, новозапочнатите жилища и издадените разрешения за строеж рязко намаляват през четвъртото тримесечие на м.г., като на годишна база спадът е първият от третото тримесечие на 2020 г. с извънредното положение за COVID-19.

Свързани новини

06.02.2023 12:15

19,7% срив на брой нови сгради, 29,7% на РЗП само за 3 м., в София е 2/3: НСИ

Видян 1849 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

19' от месеци пише за очаквания срив в строителството и недвижимостите й той вече е факт. По данни на Националния статистически институт (НСИ), публикувани днес, които – както винаги са по-приятни и закръглени от реалността, новозапочнатите жилища и издадените разрешения за строеж рязко намаляват през четвъртото тримесечие на м.г., като на годишна база спадът е първият от третото тримесечие на 2020 г. с извънредното положение за COVID-19.


Миналата година секторът беше под натиска на растящите разходи за строителство и предпазливостта на купувачите, който започна да се усеща в данните за сделките на Агенцията по вписванията още през лятото на миналата година. Анализът на НСИ странно защо изпуска и лихвите, които още през октомври достигнаха рекорден за 13 г. процент, а след това продължиха да се вдигат – последно миналата сряда БНБ фиксира ОЛП съвсем близо до 2 на сто. Европейската централна банка вдигна отново основната си лихва с 50 базисни пункта в четвъртък и тя вече е на ниво от 3%.


През четвъртото тримесечие е започнал строежът на 1252 жилищни сгради с 6627 жилища в тях и обща разгъната застроена площ от 760 хил. кв. м.  Спадовете на тримесечна база са с 19,7% при броя жилищни сгради, 24,9% при броя на жилищата и с 29,7% при общото им РЗП. На годишна база новозапочнатите жилища у нас също са по-малко с 9,7%, а общата им площ намалява с 12,8%.


София е лидер в страната по новозапочнато жилищно строителство с 1591 жилища и общо РЗП от 186 хил. кв. м, но забавянето спрямо предходното тримесечие е значително – тогава в София започна строителството на 5407 жилища с обща площ от 643 хил. кв. м. Сривът е две-трети и е рекорден.
На второ място е Варна с 1618 жилища и обща площ от почти 170 хил. кв. м, като за морската столица четвъртото тримесечие е по-силно в сравнение с третото както по отношение на броя на новозапочнатите жилища, така и на общата им площ. Жилищният пазар в града остава активен и макар че изповяданите сделки там също намаляваха в последните две тримесечия, спадът беше по-малък в сравнение с другите големи градове в страната.


Спадът на жилищното строителство през четвъртото тримесечие може да се превърне в по-трайна тенденция, ако се съди по броя на издадените през същия период разрешения за строеж, които са показател за бъдещите намерения на предприемачите. Те също намаляват както на тримесечна, така и на годишна база.
Между октомври и декември местните администрации са издали разрешения за строеж на 1911 жилищни сгради с 10 203 жилища в тях и РЗП от 1,1 млн. кв. м. Спрямо предходното тримесечие разрешителните за строеж на жилищни сгради намаляват с 11,5%, броят на жилищата в тях – с 30,6%, а общата им застроена площ – с 68,9%.
На годишна база броят на жилищата с разрешено строителство е спаднал със 17,7%, а общата им РЗП – с 19,9%.
И по този показател София е убедителен лидер в страната с 5106 жилища, получили разрешение за строеж, с общо РЗП от 510 хил. кв. м. Следват Пловдив с 1677 жилища и общо РЗП от 170 хил. кв. м и Варна с 948 жилища и площ от 99,4 хил. кв. м.


Тенденцията за забавяне на новозапочнатото и разрешено строителство на жилищни сгради е валидна през четвъртото тримесечие и при административните и други сгради. Докато офис строителството отчита забавяне още от пандемията насам, при строителството на други сгради тенденцията е нова.
В края на миналата година 18 административни и офис сгради с общо РЗП от 17,6 хил. кв. м са получили разрешение за строеж, както и 1183 други сгради с РЗП от почти 535 хил. кв. м. Спрямо предходното тримесечие издадените разрешителни на офиси са повече от гледна точка на броя им с 28,6%, но площта им е по-малка с 68,9%. При другите сгради е разрешено строителството на 2,5% по-малко сгради с 26% по-малка площ.
На годишна база разрешеното строителство на офиси намалява както по отношение на броя им (45,5%), така и на общата им площ (51,8%). Броят на разрешените за строителство други сгради нараства с 1%, но площта им е по-малка с 32,6%.


През четвъртото тримесечие е започнало строителството на 14 административни и офис сгради с общо РЗП от едва 11 453 кв. м, както и на 555 други сгради с обща площ от 363 хил. кв. м.
На тримесечна база новозапочнатото офис строителство записва ръст от 27,3% в броя на сградите и 174,5% в РЗП-то им, но при сравнение със същия период на предходната година броят на новозапочнатите офиси остава без промяна, а площта им спада с 30,7%.
Площта на новозапочнатите други сгради отчита спад както на тримесечна, така и на годишна база от съответно 17,9% и 30,1%, уточнява Инвестор.


Сривът на строителството означава срив и на търговията с недвижими имоти, която се превърна в последните години в един от малкото отрасли с реални ръстове и издържа много хора.


Оттам срив се очаква и при наемите, които пък издържат стотици хиляди български семейства.



 Кирил Пламенов


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Раждаемост

Свещеник обвини Холивуд за ниската раждаемост

Западната развлекателна индустрия успя ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

дева

Не позволявайте страховете да Ви водят при вземане на решения

Не позволявайте страховете да Ви водят при вземане на