Свързани новини

01.07.2010 17:30

Сметката за ток скача със 7%, а не с 1,88%

Видян 4536 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Сензационно съобщение направи в късната емисия По света и у нас на БНТ 1 представител на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори. Според техните изчисления сметките за ток се вдигат не с обявените по-малко от 2%, а с цели 7% за радост на населението. Причината е, че самото електричество наистина скача само с 1,8%, но 50% се вдигат допълнителни такси, влизащи в сметките като “зелена енергия” и “когенерация”.
Това пък се прави, за да бъде направен опит да се спасят топлофикациите. Очаква се те да бъдат абсолютно презрени от потребителите, след като отоплението с ток през зимата ще стане доста по-изгодно от това с парно, чиято цена скочи вчера с 19%.
Интересна е и информацията на индустриалците защо газът у нас се увеличава като цена с цели 24%. Оказва се, че само половината от скока се дължи на курса на долара, а останалите проценти отиват за застраховане на Булгаргаз и крепене на едно от държавните дружества със скандално високи заплати и други разходи.
Вместо да застраховат валутния си риск или да променят договорите за доставка от долари в евро, управляващите са предпочели, както обикновено, народът да плати сметката.
В същото време социалният министър Тотю Младенов обяви, че енергийните помощи, на които 300 000 семейства в България разчитат, за да изкарат зимата, няма да бъдат коригирани нагоре, въпреки скока на цените на тока и парното.
На информацията от съсловната организация може да се има доверие, доколкото в нея членуват 12 мегафирми, сред които Елаците, Солвей Соди, КЦМ, Амилум, Каолин, Кумерио Мед, Асарел Медет, Стомана Индустри, Софийска вода, Биовет, Дружба-Стъкларски заводи, учредиха Българска федерация на индустриалните енергийни консуматори - БФИЕК.
Според много експерти е напълно възможно до зимата цените на тока и парното да бъдат коригирани още веднъж, както и вече напудреният бюджет на държавата.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

телец