Свързани новини

03.01.2010 15:38

ЧЕЗ дължи 120 милиона лева

Видян 2221 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Вместо да бърка в бюджета, за да вади стотици милиони стари задължения към строителните фирми и да отложи предколедно за тази година добавките на инвалиди и пенсионери и заплатите на джипитата и медсестрите, държавата можеше да натисне ЧЕЗ да върне вересиите си. Според сайта bulgaria-news.bg чешката компания, която държи електричеството в София и Западна България, е натрупала 120 милиона лева задължения към изградилите нейни трафопостове. За десетина дни от публикуването на скандалното разкритие няма опровержение от страна на монополиста.


Как действа системата през последните 5 години? Без разрешение на енергото няма как да тръгне нов строеж. “Обикновено предвидени пари в инвестиционната програма за дадения район, за който е искането за свързване, няма но биха съгласували проекта, ако желаещият да строи си изгради трафопоста и го предостави на ЧЕЗ за ползване. А кога ще бъде изплатен от енергото трафопостът, е въпрос, който строителите не задават, за да не им стопират обектите”, обяснява Bulgaria-news.bg.


Само напомняме на този фон няколко факта. Първият е нечуваната тайна клауза в договорите за продажбата на енергодружествата, според която държавата България гарантира 12% печалба на чехите, което е над стандартната миза в години на нормален бизнес и фантастика при катастрофална криза, каквато изживяваме в момента.


Вторият факт е баснословната заплата на управляващия ЧЕЗ, която заедно с бонусите по информация на източник на 19’ била към 15 милиона, които плащаме всички ние като по-високи цени на тока, отколкото във “бедни” страни като Финландия и Франция. Зададохме въпроса възможно ли е това на пиара на компанията Ясен Гуев, който пропусна да ни отговори, а не след дълго бе и уволнен.


Във въздуха виси и вторият ни въпрос към ЧЕЗ – вярно ли е, че в тяхно българско дружество членове на борда вземат заплата 20 000 лева месечно без бонусите?


Както се казва в телевизията и в енергетиката – очакваме включване!  




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

скорпион

Абсолютно безстрашно днес ще се противопоставяте на нормите

Абсолютно безстрашно днес ще се противопоставяте на