Свързани новини

09.10.2009 09:54

Проф. Борисов: 51 университета са твърде много

Видян 2332 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

51 висши училища са много за България. Проблемът е, че част от тях са псевдообразователни структури, без собствен научно-кадрови преподавателски състав и с елементарен учебен процес, далеч от изискванията за качествено висше образование. Това заяви председателят на Съвета на ректорите в България и ректор на Университета за национално и световно стопанство проф. Борислав Борисов, цитиран от БГНЕС.


 


Друг проблем на висшето образование, който изкристализира тази година, особено в УНСС, е корупцията. „На първо място проблемът е законодателен, защото самият закон със своите норми, създава условия за корупция”, каза ректорът на УНСС, визирайки, ключов въпрос - безсрочността или срочността на трудовия договор на преподавателите. В момента 1800 студенти на УНСС отговарят на всички изисквания и са класирани за настаняване, но няма стаи за тях. „В същото време цели етажи в общежитията на други университети работят на хотелски начала”, твърди проф. Борисов.


Според него най-големите проблеми на университетите у нас са: „Загубил вътрешната си логика с близо 30 поправки Закон за висшето образование. Изключително остарял Закон за научните степени и звания. Липса на научна и образователна стратегия. Лоша структура на висшето образование и научните институции. Неефективна система на финансиране. Липса на стимули за възпроизводство на научно-преподавателския кадрови потенциал и др.” При това необходимостта от затягане на критериите за акредитацията за ВУЗ-овете сьщо лежи като един от нерешените проблеми на висшето образование у нас. В същото време, казва проф. Борисов, университетите имат нужда от повече автономност и промяна в системата на финансиране – „като се изостави сегашната уравниловка и се обвърже с резултатите от оценяването и акредитацията”.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

везни

Ще търсите истината около Вас

Ще търсите истината около Вас, а светът ще Ви посрещне