Караджов коментира твърденията на "Продължаваме Промяната" и премиера Кирил Петков, който в сряда заяви, че министърът е поискал допълнителни 3,9 млрд. за бюджета на подопечното му ведомство

Свързани новини

09.06.2022 12:14

Има дефицит, а не пари за пълнене гушите на крадливи фирми: Караджов

Видян 1977 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Никой не е поставял условие за даване на допълнителни средства за МРРБ. Има натрупан дефицит, а не пари, които Караджов иска, за да напълни гушите на крадливи фирми". Това заяви вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов на пресконференция, часове след като лидерът на "Има такъв народ" - Слави Трифонов, обяви, че четиримата министри от партията напускат кабинета.


 


Караджов коментира твърденията на "Продължаваме Промяната" и премиера Кирил Петков, който в сряда заяви, че министърът е поискал допълнителни 3,9 млрд. за бюджета на подопечното му ведомство, предаде Нова тв.


 


„Това е лъжа. Информирах за сериозна дупка от 3,9 млрд. От нашия бюджет бяха прехвърлени 1,2 млрд. за стари плащания и още толкова - също за стари, започнати плащания, с които бюджетът на МРРБ е натоварен допълнително. Беше поет ангажимент, че тези средства ще се добавят в актуализацията", обясни Караджов. И допълни, че в обновената план-сметка на държавата изобщо няма заложени пари за строителството на магистрала "Хемус" и на скоростния път Видин - Ботевград.


 


„Финансовият министър каза, че там няма да се слагат средства, защото първо трябвало да се разплете казусът с инхаус процедурите. Там са половин милиард по инхаус и още половин милиард – по ЗОП процедури", категоричен бе регионалният министър. 


 


„Всичко това се дължи на факта, че още от началото не е предвидено финансиране за магистралите. Ето това са въпросните 3,9 млрд. Но те никога не са искани, а само бяха показани на работните групи. Мнението ми беше, че можем да забавим и отложим плащания, но не се знаеше дали ще се справим и дали няма да създадем риск", каза още Караджов.


 


„Караджов иска 3,9 млрд. и затова ИТН си тръгва е едно фалшиво оправдание, което беше дадено вчера. В паниката, че изпускат управлението и не знаят какво да кажат, започнаха по същия начин, както когато се избираше шеф на БНБ - да говорят за крадливите фирми и милиарди, които нямат нищо общо с казуса за вчерашното ми напускане на заседанието на МС, нито отговарят на фактите”, заяви вицепремиерът.


 


Той обясни, че на 31 януари тази година е изпратил до Петков, Василев и Рашков флашка с много информация за „драмите с инхаус процедурите” и помолил да се вземе решение за това как ще се действа оттук нататък. Поискал и среща с премиера, финансовия и вътрешния министър. В крайна сметка такава се провела на 12 май.


 


„На нея тема беше какво правим с инхаус договорите и с цялата тази плетеница – ще ги прекратяваме ли, или не. На срещата беше и Рашков, който вчера даде някаква информация че едва ли не ние тайно подготвяме вариант да заобиколим правилата. След срещата началникът на кабинета Лена Бориславова изпрати мейл до всички нас – Караджов, Василев, Петков, Андрей Цеков, Анна Адамова, Ивайло Стайков, Жана Докова. Той гласеше: „Здравейте! Парен каша духа. Затова фиксирам писмено постигнатите договорки на срещата за АМ „Хемус”. Създава се работна група между МФ и МРРБ, която има за цел да изработи проектозакон под надслов „Закон за довършване на откраднатата магистрала”. Той важи за всички лотове”,  каза Караджов, след което изреди описаните в електронното писмо задачи.


 


Междувременно стана ясно, че именно той е първият, депозирал оставката си.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

скорпион

Днес може да се чувствате малко изолирани или неразбрани от другите

Днес може да се чувствате малко изолирани или