Свързани новини

24.06.2019 18:06

ЕС:Да, доказахме двоен стандарт при стотици храни

Видян 2857 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Някои продукти в ЕС се продават под еднаква или сходна марка, но имат различен състав. Това показаха резултатите от общоевропейска кампания за тестване на хранителни продукти, обявени от Европейската комисия. Те не установяват задължително разминаване в качеството, както и не откриват някакви тенденции по географски принцип, съобщава Студия Трансмедия.


В рамките на проучваните продукти в ЕС тестването се е правело чрез една и съща методика, за да се разбере по-добре каква е ситуацията с различното качество на храните. Анализът на почти 1400 хранителни продукта в 19 държави от ЕС, сред които и България, е извършен от Съвместния изследователски център – службата за научни дейности и познания към комисията. Той показва, че 9% от сравнените продукти са се различавали по състав, въпреки че лицевата страна на опаковката им е била една и съща. Други 22% от продуктите с различен състав са имали сходна лицева страна на опаковката.


В рамките на проучването не са забелязани последователни географски тенденции. Въз основа на новата разработена методика националните компетентни органи ще могат да анализират всеки отделен случай, за да определят дали има наличие на заблуждаващи практики, които са забранени съгласно законодателството на ЕС за защита на потребителите.


Кампанията за събиране на информация започна на 6 ноември 2018 г. с първоначален краен срок 4 декември 2018 г., но последните данни бяха получени на 7 януари 2019 г. От 28 поканени държави данни са подали 19 – България, Германия, Гърция, Дания, Естония, Испания, Италия, Кипър, Латвия, Литва, Малта, Холандия, Полша, Словакия, Словения, Унгария, Франция, Хърватия и Чехия.


Всички държави членки бяха поканени да предложат продукти, които да бъдат включени в кампанията. Предложения за продукти за тестване бяха получени от България, Чехия, Германия, Унгария, Литва, Полша, Словения и Словакия. Значителна част от продуктите са били включени в проучването, защото органите по защита на потребителите или потребителски асоциации са получили оплаквания за дадени продукти на вътрешния им пазар, които се различават от продукти, предлагани в други, основно съседни държави членки.


В крайна сметка са анализирани 1380 проби от 128 различни хранителни продукта от тези 19 държави. Извадката обаче не е представителна за голямото разнообразие от хранителни продукти на пазара на ЕС, посочва Еврокомисията.


В приложението към доклада е посочено, че от България са тествани продукти като вид йогурт на Clever, майонеза и кетчуп на Heinz, бебешки и детски храни на Hipp, инстантна напитка „3 в 1“ на Nestlé и напитка Nestea Lemon, която е съвместен продукт на Nestlé и Coca-Cola.


Случаят с Nestea Lemon е показателен за това колко сложно понякога действа единният пазар на ЕС. От Nestlé отговарят, че в момента на взимане на пробата в България лиценз за тази напитка за страната е имала Coca-Cola, която е в пълното си право да определи рецептата. Но конкретната проба в България изглежда е от продукт, внесен от Италия, където обаче го разпространява Nestlé. Съответно, рецептата и пакетирането на италианския Nestea Lemon са същите като в Полша и Чехия – други две от петте държави, включени в теста на тази напитка.


В проучването бе установено следното:



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

телец