Свързани новини

24.06.2019 17:15

Майка: Министре, купи лекарства за болните деца

Видян 2372 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Смъртта на 6-годишната Мария отново изкара на дневен ред въпроса кой и как се грижи за най-малките пациенти у нас.  Случаят стана повод огранизации и майки  на болни деца за пореден път да апелират институциите към действие. Здравният министър Кирил Ананиев и кабинетът да се мобилизират, вместо да търсят оправдания, призова пред bTV Симона Караиванова от Сдружение Деца с онкохематологични заболявания. Дъщерята на Караиванова е преборила рака, но тя лекувана преди 2009 г., когато по думите й започват проблемите с медикаментите за болните деца (б.р. в тази година идва на власт Борисов).

„Г-н Ананиев, вместо да губите енергия да обяснявате, че не сте запознат с проблемите и не знаете, че те съществуват, запалете Фалкона, качете на него Десислава Атанасова, Таня Андреева, Петър Москов, Даниела Дариткова, Жени Начева, както и всички знайни и незнайни министри, зам.-министри и шефове на парламентарната здравна комисия от 2009 г. насам, и отидете на пазар в Европа за липсващите лекарства”, отправи призива си Караиванова. Тя подчерта, че въпреки смъртта на малката Мария, има още много други семейства, които продължават да се борят със системата, за да спасят своите болни деца.

„Дъщеря ми е лекувана в периода, в който имаше централно снабдяване с такива лекарства. В този смисъл аз съм късметлийка за това, че тогава имаше всички лекарства, които са в основните политики за лечение на левкимия. След 2009 г. (когато на власт идва Борисов) тези функции бяха иззети и всяка болница започна сама да снабдява с лекарства и да прави търгове”, посочи тя.

Сдружението Деца с онкохематологични заболявания е създадено именно след 2009 г., когато започват проблемите с набавянето на медикаменти за болните деца. Организацията лично запозна зам.-здравния министър Жени Начева с проблема още през октомври м.г. На 17 април тя обещава, че от 1 май няма да има проблем с медикаментите за онкоболни деца. Въпреки това лекарства, и то не скъпи и специфични, все още липсват на пазара и/или не се поемат от НЗОК.



 Същевременно Фондът за лечение на деца бе закрит от министър Ананиев, парите за лечение на такива деца вече се отпускат НЗОК.  В чужбина обаче отказват терапия на българските деца заради опасения кога ще си получат парите от НЗОК.
 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

близнаци