Свързани новини

19.06.2019 17:43

ГЕРБ+ДПС узакониха купуването на партиите

Видян 2996 пъти | Коментари 4
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Сараите и властта обявиха, че имат споразумение за партийните субсидии. „ГЕРБ са съгласни с предложението на ДПС за отворено финансиране на партиите",  съобщи Мустафа Карадайъ след среща на двете политически сили в НС. Те са се разбрали хем да е 1 лв. субсидията, хем да има открито спонсориране, както поиска още в самото начало ДПС. Сега финансовата обвързаност между бизнеса и партиите вече ще има узаконен статут.


„ГЕРБ са съгласни, че с 1 лев субсидия няма как партиите да финансират и дейността си, и кампаниите си”, заяви Карадайъ. Припомняме, че в началото на юни именно управляващите, начело с премиера Бойко Борисов предложиха въпросната ставка за 1 получен глас, въпреки че виновен за скандала с надфинансиране е само финансовият министър. Броени седмици преди това пък Борисов беше категоричен, че няма да има 1 лв. субсидия, понеже, олигарси ще купят партиите”.


„Нашето предложение е това да бъде публично, да няма анонимни дарения, така че мисля, че е коректно нашето предложение, все пак да има и публичност във финансирането на партиите и да се знае от кои юридически, физически лица се получават дарения“, каза лидерът на ДПС.


След като са финансовите потоци ще бъдат публични, това ще даде възможност на този, който държи НАП и ДАНС да въздейства върху дарителите за „неправилните” партии. В случая тези органи са обвързани именно с ГЕРБ и ДПС, които се споразумяха за поправките.


„Според нас няма разлика между 1 лев или 0 лева субсидии на политическите партии, защото партиите с 1 лев субсидии не могат да се финансират”, аргументира се Карадайъ. „Затова ние предложихме американския модел на финансиране на партиите с 0 лева субсидии”, посочи той..


 В петък НС  трябва окончателно да гласува предложението на правителството за намаляване на партийните субсидии от 11 лева на 1 лев за получен действителен глас.


Същевременно мнозинството в НС отхвърли предложението на БСП от седмичната програма да отпадне законопроектът, с който ще се фиксира 1 лев партийна субсидия за действителен глас от първи юли т.г. Филип Попов от Левицата настоя за удължаване на срока между първо и второ четене на промените в Закона за държавния бюджет с още една седмица с аргумента, че са необходими обществени дебати по темата.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 004 КЛЕТВАТА 30.06.2019 14:08

    Бог да те убие българоубиецо! Да те затрие до девето коляно!

  • 003 Anonimen 30.06.2019 14:08

    НАЙ-ПОСЛЕ! ЗАКОННО КУПУВАНЕ НА ПАРТИИ, ГЛАСОВЕ В ПАРЛАМЕНТА ЗА "ПРАВИЛНИТЕ" ЗАКОНИ И ВСИЧКО КОЕТО ЗА КОЕТО СЕ СЕТИТЕ В СФЕРАТА НА НА ОБЩЕСТВЕНО ПОЛИТИЧЕСКИ И ИКОНОМИЧЕСКИ ЖИВОТ НА БЪЛГАРИЯ!ПРИ НАЛИЧИЕ НА ОФШОРНИ СМЕТКИ ПО ЗАТЪНТЕНИ ОСТРОВИ В СВЕТОВНИЯТ ОКЕАН, ГОНЕТЕ МИАЛЯ ДА ВИ ДАВА ОБЯСНЕНИЯ ЗА"ПРОЗРАЧНОТО" И "ЗАКОННО" ФИНАНСИРАНЕ...

  • 002 Anonimen 30.06.2019 14:08

    Byrobocop Е АБСОЛЮТНО ПРАВ !!! Никакви субсидии за партиите и никакви дарения от каквито и да е лица ! Партиите да се издържат от членския си внос. Искаш да си в партия, плащаш членски внос. да видим тогава, колко "партии" ще оцелеят.Ама няма кой да наложи това правило. Всички "партии" са ЗА съществуването на някаква външна хранилка от която да цоцат на воля, както и да обслужват интересите на хранилката чрез антинародни закони.____ГАДОВЕ МРЪСНИ !

  • 001 Борислав Емилов 30.06.2019 14:08

    Вървяхме към бананова република– станахме доганова… Генерал-губернатор на бананова република... Данаил Папазов, световно известният български политик, бизнесмен и екс(наздраве)министър от кабинета „Орешарски“, сподели с простия народ зашеметяващи тайни на успеха. Първа стъпка: купуваш ТЕЦ „Варна“ за 48,5 млн евро. Втора стъпка: продаваш 70% от същия ТЕЦ за 1,5 млн лева на Ахмед Доган. Трета стъпка: Купуваш от Доган морската му резиденция. Да има къде да почиват работниците след тежкия трудов ден. Четвърта стъпка: държавната ТЕЦ „Марица-изток 2“ се отказва от студения резерв и по случайност той отива при ТЕЦ „Варна“. Сметката е около 28 млн лева годишно, без да си мръднеш пръста. Елементарно, но кой да се сети. И всичко е честно и почтено, както само др. Доган ги умее тези работи. Че и за негово величество работника е помислено. Бачка, бачка – па хайде на плажа да се попече, на обяд да хапне тараторче и мусака в стола, а вечер: пържена рибка, мастички, бирички и за десерт - на булката дупе да й е яко... Развит социализъм в условията на БГ-капитализъм и имбецилен модел на демокрация. След подобни новини музата сполетяла неизвестен читател и той написал в мрежата нещичко по мотиви от Трендафил Акациев. Ах как искам да съм потник, на гърба на млад работник. Или пък да бъда кирка, във ръце на бригадирка. Не, не искам да съм потник, на гърба на млад работник. И не искам да съм кирка, във ръце на бригадирка! Искам да съм аз портфейл, в джоба на милионер дебел… Точно казано. Всеки български работник има шанс, ако се труди съвестно, купува талончета и е пестелив, след някой и друг месец да стане щастлив собственик на нещо си. Така народната власт се грижи за работническата класа. Искахте бананова република – получихте доганова… *** В следващия материал, ще ви запознаем как се става милионер в селското стопанство и за възраждането на ТКЗС и АПК от нов тип.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

водолей

Ще си възвърнете вярата в хората

Ще си възвърнете вярата в хората, при това по някакъв