Свързани новини

22.05.2019 10:05

Еврокомисар опроверга Борисов, че мониторингът ще падне

Видян 1935 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 
Наблюдението над България за корупция на високо равнище, организирана престъпност и неефективност на съдебната система няма да спира, заяви комисарят по правосъдието Вера Йoypoвa, пише Сега. По този начин тя опроверга твърдението на премиера Бойко Борисов, че ЕК ще спре мониторинга върху страната ни до края на мандата си тази година. В писмо до работещия в Брюксел българо-белгийски журналист Георги Готев тя потвърждава изявлението си от 26 април, срещу което реагира на 8 май премиерът Борисов.
"Дадох честен и реалистичен отговор на въпроса дали до края на мандата на тази Комисия ще бъде отменен Механизмът за сътрудничество и проверка (МСП). Поради малкото време, което остава и поради някои конкретни препоръки на МСП, които още не са изпълнени, отменянето на МСП е невъзможно сега”, посочва Йoypoвa. „В това няма никакво пристрастие или партийна политика. Винаги съм подкрепяла реформите в България и стъпките, които трябва да се направят, за да стане съдебната система здрава, независима и устойчива", подчертава тя.
 В интервю пред bTV Борисов омаловажи думите на Юрова, като обясни, че те са партийно мотивирани, защото тя принадлежи на друго политическо семейство - либералите, докато ГЕРБ членува вЕНП. От България при либералите е ДПС. Борисов каза, че друг отговаря за мониторинга, и това е заместник председателят на ЕК Франс Тимерманс, който е социалист. На среща с главния прокурор Сотир Цацаров на 15 април, той му бил казал, че остават още малко препоръки към България за изпълнение, за да бъде премахнат мониторингът. Това му давало основание да мисли, че председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер ще спази обещанието си да спре механизма за наблюдение до края на мандата си, който изтича нa eceн. Още в края на април Йoypoвa вече oтxвъpли възмoжнocттa мoнитopингът въpxy cъдeбнaтa cиcтeмa нa Бългapия дa oтпaднe тази година. „Cпeциaлнo в Бългapия yceщaнeтo зa нeзaвиcимocт нa cъдeбнaтa cиcтeмa e тpeтoтo нaй-ниcĸo в EC cпopeд пocлeднитe пpoyчвaния нa Eвpoбapoмeтъp“, изтъĸнa  тогава eвpoĸoмиcapят.
   Напомняме, че страната ни все още е под мониторинг именно по въпросите на законността, правосъдието, вътрешните работи и корупцията. Наблюдението е наложено още от момента на влизане на България и Румъния в ЕС през 2007г. Подобна процедура не е налагана на други държави, но от Брюксел посочват, че напредъкът на румънската страна е видимо по-осезаем.  "Вероятно наесен, преди края на мандата си, Комисията ще излезе с още един документ с характер на оценка", заявиха от ЕК още в края на 2018г. след последните отчетни доклади за мониторинга.





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

лъв

Доста работа ви чака днес


Доста работа ви чака днес. Със сигурност няма да