Свързани новини

22.03.2019 16:50

Наемат 1900 души за лични асистенти на хора с увреждания

Видян 1487 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Агенцията за социално подпомагане продължава приема на заявления за включване в Националната програма Асистенти на хора с увреждания. Кандидатства се в дирекциите по настоящ адрес. По програмата се осигуряват Личен асистент или Помощник-възпитател, предаде БНР.


Предвижда се наемането на 1900 души при 5-часов работен ден:


На личен асистент имат право хора с 90 и над 90 на сто трайно намалена работоспособност и право на чужда помощ. Те трябва да могат да се самообслужват. Месечният доход на член от семейството да не е повече 375 лева, като тук се изключват доходите от месечни помощи или обезщетения за безработица след участие в програма за субсидирана заетост.


Не се сумират и минималният размер на пенсията за инвалидност, социалната инвалидна пенсия, минималният размер на пенсия за стаж и възраст, когато това е единствен доход на семейството, в което единият е съпруг е лице с увреждане, а другият се грижи за него и е безработен в трудоспособна възраст. За да получи личен асистент, човекът с увреждане не трябва да ползва целодневна социална услуга, да не е прехвърлил жилищен, вилен или селскостопански имот през последната година.


Лични асистенти могат да са безработни, хора на социални помощи, които са роднини или членове на семейството на човека с увреждане и живеят в същото населено място с това на лицето, за което полагат грижи. Право на помощник-възпитател по 5 часа дневно имат и деца с увреждания между 50 и 90 процента и право на чужда помощ. Наетите за помощници могат да са безработни или хора на социално подпомагане.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

дева