Свързани новини

14.03.2019 09:25

САЩ: Масиран полит. натиск върху бг медиите, случаят Иванчева е позор

Видян 5192 пъти | Коментари 5
Гласували 4 рейтинг: 4.5000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В България посегателството върху правата и свободите е норма, а виновните остават безнаказани, сочи най-новият, 43-ти годишен доклад на Държавния департамент на САЩ за състоянието на човешките права, съобщи БТА. Частта посветена на страната ни включва 33 страници, в нея се посочва, че основните проблемите у нас са физическото малтретиране на арестанти и затворници от страна на длъжностни лица; тежките условия в затворите и местата за задържане. Като пример докладът посочва ареста на бившия кмет на Младост Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Иванова, които бяха държани на улицата часове, докато силите на реда брояха парите от подкупа, който се твърди, че те са получили. После 11 месеца бяха в ареста. Другите традиционни за страната ни проблеми, които отчита Държавният департамент са корупцията, неефикасността и липсата на отчетност в съдебната система; лошо отношение към мигрантите и хората, търсещи убежище  и др. Припомняме, че докладът от м.г. отбелязва същите проблеми, по които явно няма напредък.


В документа се изтъква, че арестуваните често не получават адекватни медицински грижи, а условията в затворите са много тежки, а над 40% от хората в българските затвори се оплакват от физическо насилие от страна на властите. Напомняме, че споменатите Иванчева и Петрова вече пуснаха своите жалби до Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ). Те многократно са се позовавали на чл. 5 от Европейската конвенция за правата на човека и на ĸoнĸpeтни дeлa, вĸлючитeлнo cpeщy Бългapия, в ĸoитo пpи cxoднa фaĸтичecĸa oбcтaнoвĸa Страсбург e ycтaнoвил нapyшeния. И според годишния доклад на правосъдния министър Цецка Цачева страната ни има проблем полицейското насилие и незаконното използване на специални разузнавателни средства. Според същия документ България ще плати  800 хил. евро за обезщетения по осъдителните решения на на ЕСПЧ само за 2017 г. Припомняме, че премиерът  Бойко Борисов лично бе упоменат в едно от решенията на евросъда за незаконна акция, което е прецедент. За шумните спецакции от времето, когато шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов оглавяваше МВР-Държавата да плати обезщетения за над 2 млн.лв. според разследване на бТВ. Всички тези глоби се покриват от данъкоплатците.


Държавният департамент посочва като пример за произвол задържането на журналиста от сайта Биволъ Димитър Стоянов и румънския му колега Атила Биро край Радомир. През септември двамата бяха задържани, след като самите те подадоха сигнал за унищожаване на документи.


 Подчертава се и корпоративният и политическият натиск върху медиите, съчетан със засилващо се и непрозрачно съсредоточаване на медийна собственост и разпространителски мрежи. Както и правителствено регулиране на ресурсите и подкрепата за медиите. Според доклада това е нанесло сериозни вреди на свободата на словото и популизма.


Индексът за устойчивост на медиите на IREX за 2018 г. отчита "стабилно увеличаващ се политически натиск върху медиите", както и всекидневен "тормоз срещу журналисти и собственици на медии".


Според Амнести интернешънъл България, случаите на сплашване на избиратели и други форми на нередно влияние са се увеличили, докато купуването на гласове е намаляло.


Макар правителството да разполага с механизми да разследва и наказва злоупотребите и корупцията, използването им е било неадекватно, а безнаказаността е представлявала проблем, отбелязва докладът.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 005 Anonimen 30.06.2019 14:08

    Защо правителството допусна създаването на ДПС,Атака,а не допуска ОМО Илинден? Защо подтиска македонското малцинство в България?

  • 004 Anonimen 30.06.2019 14:08

    Защо правителството допусна създаването на ДПС,Атака,а не допуска ОМО Илинден? Защо подтиска македонското малцинство в България?

  • 003 Anonimen 30.06.2019 14:08

    ....или сащ са против спазването на закона у нас. честито на лозан панов.

  • 002 Ваеводата 30.06.2019 14:08

    Омо, ке ли я делиме Бугария между Србето, Турцето и Русия? И сакам отговорот ти да биде ДА!

  • 001 Anonimen 30.06.2019 14:08

    Няма македонско малцинство, няма турско малцинство и други такива "мвалцинства", има български граждани от македонски, турски и дрог произход и всички са равни пред закона. Който се чувства македонец, турчи и др. под., има държави Македония, Турция и др.под. да бъде така добър да се пресели там.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

водолей