Свързани новини

07.02.2019 18:13

Франция като че е пред война с Италия: Макрон отзова посланика си от Рим

Видян 5154 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

    Сякаш е пред обявяване на война на Италия, президентът Еманюел Макрон отзова посланика си в съседната на Франция държава. Подобни стъпки се предприемат като последно предупреждение преди прекъсване на дипломатически отношения и са крайна мярка. Досега не се е случвало в Европейския съюз подобно нещо и то не говори добре за стабилността на целия ЕС, защото това са втората и третата му икономика.


Най-влиятелният британски и европейски вестник Гардиън определя отношенията между двете държави като „най-лошата криза на съседките от Втората световна война насам”.


Франция се оправда за крайната мярка с „неоснователните вербални атаки на италианските политически лидери, които са без прецедент от 1945 г.”


Двамата вицепремиери в Рим – Матео Салвини и Луиджи ди Майо – лидери на партиите от дясно-популистката коалиция, напоследък остро критикуват президента Макрон и публично изказват подкрепата си за насоченото срещу него движение на Жълтите жилетки.


Конкретен повод за отзоваването на посланика е срещата на Ди Майо с лидерите на несистемните протестъри, на която той обяви: „Вятърът на промяната прекоси Алпите”. Франция коментира думите му като „провокация”.


„От месеци сме мишена на повтарящи се атаки. Недопустимо е политическите несъгласия да се използват с предизборни цели от другата страна. Тези действия създават сериозна ситуация, поставяща въпроси за намеренията на италианското правителство към Франция”, гласи позицията на Париж.


Салвини каза, че е готов да преговаря с Макрон, но само при няколко условия: спиране на насилието на френската полиция към Жълтите жилетки, което действително е в пълен разрез с европейското поведение, и стоп на връщането обратно на емигранти към Италия, която е приютила най-голям брой бежанци в целия съюз и съседите никак не й помагат, а само й дават съвети.


Понеже получи отрицателен отговор, нарече френския президент „ужасен” и изрази надежда, че „народът му скоро ще се отърве от него”. Салвини прогнозира разгром на партията му Франция напред на евровота през май и победа за приятелката на неговата Лига – Марин Льо Пен, която без друго води на Макрон все повече в проучванията.


Ди Майо обвини Франция за ограбването на Африка и разцепването на Либия след нашествието от Саркози през 2011 г., от което страната все още не може да се съвземе и е управлявана от 5 правителства.


Той дори обвини Париж в кражба на творби на Леонардо Да Винчи като прочутата Мона Лиза в Лувъра, което много импонира на патриотично настроените хора на Апенините, защото Франция е била техен поробител с векове и на север и на юг в Италия.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

овен

Ден бърз и активен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Ден бърз и активен. Определено ще ви е интересно и