Свързани новини

21.01.2019 09:27

Прокуратурата спаси Московски от съд за смъртта на детето му

Видян 2917 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Магистратите оправдаха бившия транспортен министър и настоящ бг представител в Черноморската банка с 10 000 месечна заплата Ивайло Московски, който на 2 февруари миналата година причини инцидент с моторна шейна, при който загина 3-годишния му син, пише Сега. Близо година никой магистрат не желаеше да вземе предлаганите бонуси за "правилно" решение! Нито се огъна на натиск. Няма данни за престъпление, смята прокурор Емилия Варадинова от Софийската градска прокуратура. Според обвинението ексминистърът не бил длъжен да знае правилата за управление на моторна шейна и той не носел отговорност за смъртта на детето, въпреки че основен принципна правото е: "незнанието не е оправдание". Постановлението й, с което медията разполага, е от 3 януари. Въпреки това, в петък прокуратурата укри този факт и отговори на Сега, че няма нищо ново по делото. Припомняме, че трагичният инцидент стана на 2 февруари м.г и след броени дни се навършва точно една година от тогава. След 11 месеца на прехвърляне на топката, държавното обвинение прекрати разследването.


Сега припомня, че през октомври следователят по делото е стигнал до извода, че бившият министър трябва да бъде подведен под отговорност. Никой не отрече това, след като информацията беше публикувана. Прокурорското постановление обаче гласи точно обратното.


Подробностите около инцидента са покрити в мъгла още от самото начало. Първо на обществото изобщо не беше съобщено как е станала катастрофата с мощната машина, управлявана от министъра. Прокуратурата мълча 5 дни по случая, а след медийния отзвук и обществен резонанс, магистратите обявиха, че делото за причиняване на смърт по непредпазливост е прехвърлено за разследване в националното следствие. Казусът се прехвърляше между окръжната прокуратура и градската.


В постановлението прокурор Варадинова развива тезата, че безспорно смъртта на детето е заради падането от шейната, управлявана от баща му. Има инцидент, но това не значело, че водачът е имал виновно поведение, пише прокурорката. Не е ясно също дали, както обикновено, Московски е бил пил. Дали му е взета проба.


 Според нея трябва да бъде безспорно доказано, че произшествието е в причинно-следствена връзка с поведението на водача и с нарушение на правилата за управление на снегомобил. Тя смята, че ставало дума за случайно деяние и "деецът не следва да отговоря за него, защото не бил длъжен и не могъл да предвиди последиците". Не били нарушени обичайните практики за управление на шейна, приема Варадинова. Според нея Московски не е бил запознат с техническите данни на шейната, нито с правилата за управлението й, нито с каква скорост може да я кара, нито каква екипировка е нужна, нито че трасето не е за шейни.



С тези абсурдни изводи прокуратурата реално насърчава тоталната безотговорност в планините, коментира Сега.



За да има вина за причиняване на смърт по непредпазливост, трябва да има виновно действие или бездействие, макар и неумишлено, посочва прокурорката. Т.е. да съзнава, че може да причини смърт, но да се надява, че ще избегне това. Московски обаче не е паснал и на този шаблон.


Макар и неумишлено, деянието, довело до смърт на дете не получава никаква присъда. Същевременно случаите, когато родители са санкционирани от държавата по скандален начин зачестяват. Така например само преди дни социалните служби от смолянско отнеха новородено момченце от самотна майка, понеже нямала лека кола. Обяснили й, че ако малкият се разболее, в селото им нямало лекар и тя нямало как да го закара до болница в Смолян.


Вероятно още тогава изходът от внесеното на 3 октомври 2018 г. в Софийската градска прокуратура дело срещу Московски е бил до известна степен ясен за управляващите.  В края на август м.г. вече бившият транспортен министър беше освободен от поста от премиера Бойко Борисов. Това обаче не беше заради инцидента с шейната, а формално заради автобусната катастрофа край Своге. Мигновено след това обаче, правителството прати Московски да заеме поста  вицепрезидент на Черноморската банка. Предложението за нова ръководна длъжност с внушително възнаграждение беше направено от финансовия министър Владислав Горанов, с когото са комшии в затворения комплекс на Домусчиев, което Московски дори не е декларирал, като пак е погазил закона.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

дева