20.01.2019 08:01

Свободна Европа на нов глас от понеделник

Видян 2338 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



На 21 януари 2019 е официалното завръщане на емблематичното Радио Свободна Европа на български език. Програмата, която мнозина си спомнят с носталгия от ерата на Желязната завеса и началото на Прехода, възстановява българската си редакция, пише Оффнюз. Те бе закрита през 2004 г., когато страната се присъедини към НАТО и имаше ясен хоризонт за интеграция в ЕС.

Защо медията се завръща? Разговаряме с нейния ръководител Иван Бедров - журналист с авторитет и дългогодишна кариера, чието начало е свързано именно с редакцията на някогашното Радио Свободна Европа. Бедров е познат и от екрана като репортер и водещ на публицистични предавания в bTV (bTV Новините, "Реално") и Re:TV ("Булевард България). Работил е в печатни издания ("Пари", "Капитал Daily"), а в последните години бе в екипа на информационния сайт Клуб Z и пишеше коментари за българската секция на "Дойче веле".


- 14 години по-късно Радио Свободна Европа се завръща в България. Защо?


- Радио Свободна Европа е създадено преди 70 години, за да помогне на хората в страни, в които има ограничения да научават истината, с истински, проверени новини. Въпреки че днес, исторически погледнато, контекстът е много различен, на практика идеята е същата. Радио Свободна Европа работи на такива пазари, където по различни причини правото на хората да получават вярна, коректна и точна информация по някакъв начин е накърнено. Факторите могат да са много - политически, икономически, поради съвсем други обществени процеси или комбинация от всичко това.

Не само българската публика го забелязва, но и много международни организации отчитат, че последните 10 години правото на българите да получават точна и безпристрастна информация не е толкова силно, колкото им се иска.

- Как ще се завърне РСВ - в какъв формат? Ще има ли изобщо радио?


- Организацията се казва "Радио Свободна Европа - Радио Свобода". Това е част от историческото ѝ име и с това име е позната и на много хора тук. В България ние сме само "Свободна Европа". Думата "радио" не присъства в името ни. Няма да излъчваме традиционното старо радио. Ще представяме обаче видео, аудио и текст в различни формати на сайта svobodnaevropa.bg и в социалните мрежи.

- Кои послания искате да достигнат до аудиторията Ви?

- Ние не идваме със задачата да налагаме послания, идеология и т.н. Единствената ни работа е да създаваме верни новини и истории, които са наистина интересни на хората.

- Ще създавате ли и публицистика?

- От нас хората ще могат да се информират за темите и процесите в света. В същото време сайтът ще присъства много активно и в социалните мрежи. Ще има специално съдържание за фейсбук. Нашият акцент е видеосъдържанието. Хората могат да очакват много видео истории.

Разликата, която ще ни отличава от много други медии е, че ние няма да водим тази битка да убедим хората в социалните мрежи да дойдат на нашия сайт. Целта ни е преди всичко да предлагаме точна и проверена информация.

Разбира се, по важни теми ще публикуваме и позиции, и коментари. Ще заложим на по-задълбочено представяне на по-малко на брой теми.

- С какъв екип ще работите?


- Екипът е малък. Аз като ръководител ще бъда базиран в Прага, където е централата на РСВ - една от най-модерните медийни организации, която има над 1000 журналисти в над 20 държави.

Главен редактор на българската секция е Татяна Ваксберг. Привлякохме още утвърдени имена като Полина Паунова, Борис Митов, Ивайло Везенков. С нас ще работят и по-младите колеги Елица Симеонова и Теодора Бързакова.

- Успех на "Свободна Европа"!


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

50 години Volkswagen Golf

50 години Volkswagen Golf

Германският автомобилостроител Volkswagen ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!