Свързани новини

12.11.2008 16:11

Олигарсите: Пламен Юруков и казахстанската връзка

Видян 7560 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

“Мазератито, което карам не е мое и не е ново: първо е 3-годишно, второ е на консулството на Казахстан”.
Тези изстреляни от все-още-лидера на СДС Пламен Юруков думи минаха малко между другото в пространството, което месеци наред е запълвано с всякакви истини и неистини около синия бос.
А казахстанската връзка е доста интересна най-малкото защото в нея името на политика – кафеджия е оплетено с това на една от най-големите като територия и богатства държава в света. Интригата е много впечатляваща.
Според сайта afera.bg през 2000 година за почетен консул на Казахстан е бил готвен най-богатият българин Васил Божков, който дълго време работеше за имиджа на средноазиатската страна, но изборът пада върху Пламен Юруков.
“Запознати твърдят, че интересът към Казахстан е по-скоро продиктуван от бизнеса с търговия с оръжие, тъй като Казахстан е голям клиент на българските оръжейни търговци и фирми”, пише изданието за журналистически разследвания.
То напомня, че през март 2000 година в брой 487 на правителствения бюлетин на Иван Костов излиза съобщение: “Министерският съвет даде съгласие за назначаването на г-н Пламен Любенов Юруков за почетен /нещатен/ консул на Република Казахстан в Република България със седалище гр. София и консулски окръг, обхващащ територията на страната. Г-н Юруков е завършил СУ "Св. Климент Охридски". Председател е на съвета на директорите на "Балкам" АД, занимаващо се с търговия и преработка на кафе. Член е на управителния съвет на Българската айкидо федерация, владее руски, френски и английски език.”
Не е ясно каква точно работа върши през тези 8 дълги години консулът за една толкова ценена в света държава, за която у нас не се чува обаче нищо. И й пращаме нестандартни посланици като съпругата на Гошо, по-известен с прякора си “обратното на острото”, и Никола Филчев.
Още по-изненадващо е защо, при положение, че се очаква СДС да бъде единствен следизборен партньор на ГЕРБ, ако сините прескочат 4-процентовата бариера, в интервю за “24 часа” формалният лидер на бойковистите Цветан Цветанов заявява, че Пламен Юруков е “зависим човек”. Без конкретно да обяснява от какво точно е зависим, както уточнява afera.bg.
Юруков е свързван от различни хора с различни групи. Някои го подозират за “мост между двама стари играчи като Премянов и Бакърджиев”, а дали е така?
Други го нападнаха като сподвижник на кръга на депутата от ДПС Христо Бисеров.
Мнозина се ровят и във фирмите на кафеения олигарх. “Той е бил съдружник и на строителния предприемач Димитър Барбуков, а през 1995 – 1996 година е бил съдружник и със собственика на нашумялата фирма “Фронтиер” Красимир Георгиев. Преди 10 ноември 1989 г. Красимир Георгиев пък е бил инспектор в Благоевски районен комитет на БКП. Отговарял е за “Енергопроект”. В неговия отдел е работел и Румен Овчаров. Оттам, според същите източници, тръгва и топлата връзка между двамата”, пише afera.bg.
И продължава: “Основният бизнес, с който се легитимира днес Пламен Юруков като бизнесмен е кафето. Запознати обаче твърдят, че интересът му към Казахстан е по-скоро продиктуван от бизнеса с търговия с оръжие, тъй като Казахстан е голям клиент на българските оръжейни търговци и фирми. А Пламен Юруков работи в тясна връзка и с Николай Ибушев -собственикът на “Арсенал” - Казанлък. Николай Ибушев пък е бивш червен депутат, но е в добри отношения със синия народен представител Йордан Бакалов. Поради тази причина сини активисти си обясняват и добрата спойка между Пламен Юруков и Йордан Бакалов. От висшата кухня на СДС издават и, че преди конференцията на СДС през лятото на 2007 година Йордан Бакалов и Методи Андреев са имали твърде горещ разговор с Пламен Юруков на тема кой кой е в действащите спецслужби. От друга страна в ГЕРБ, които по принцип не крият, че притежават масиви от конфиденциална информация зържали козове в ръкавите по отношение на синия лидер. В този контекст думите на Цветан Цветанов, че Пламен Юруков е зависим човек, никак не са случайни”.
Залогът за трона на кафеджията е голям, обясняват политолози. Възможно е, ако СДС влезе в следващия парламент и ГЕРБ бъде принуден да управлява със съюза по линия на ЕНП, да получи ресурсни министерства. Втори сценарий предвижда дори коалиция с БСП и ДПС в случай, че негативната тенденция при партията на Бойко продължи и заемане от сините на царските позиции. А след 2009 започва истинското усвояване на бели европари в кризисни черни дни.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

стрелец