Jaguar C-X75 най-накрая става легален за движение по улиците.

Свързани новини

27.03.2024 09:50

Jaguar C-X75 най-накрая става легален за движение по улиците

Видян 24391 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Jaguar C-X75 най-накрая е пуснат на улицата, 14 години след като зашеметяващият концептуален суперавтомобил беше показан за първи път на автомобилното изложение в Париж през 2010 г.

Jaguar обаче не участва в това начинание. Вместо това честта се пада на Callum - компанията за дизайн и инженеринг, основана от дизайнера на C-X75 Иън Калъм.

Въпросният C-X75 се намира във Великобритания и само наподобява първоначалната концепция. Механичните му характеристики са много различни. Автомобилът започва живота си като един от петте клонинга на C-X75, построени от WAE, преди това Williams Advanced Engineering, за да бъдат използвани като каскадьорски автомобили за филма за Джеймс Бонд "Спектър" от 2015 г.



C-X75 служи за возило на един от злодеите, а Бонд се придвижва с автомобил от любимата си марка, в случая Aston Martin DB10. Този автомобил беше разработен за появата си на големия екран, макар че послужи и като силен предварителен вариант за предстоящата промяна на дизайна на Vantage. Четири от петте каскадьорски автомобила C-X75 оцеляха при заснемането на филма и по-късно бяха продадени на публиката, а сега един от тях е силно преработен от Калъм, за да бъде пригоден за пътна употреба.

Каскадьорските автомобили имат специално изработено тръбно шаси с пространствена рамка и се движат с окачване, съобразено с ралитата. Освен това те са оборудвани с версия на 5,0-литровия V-8 с компресор, вместо с хибридната конфигурация, показана в концепцията на JLR.

Сред модификациите, необходими за покриване на изискванията за индивидуално одобрение на превозното средство (IVA) във Великобритания, Калъм трябваше да инсталира всички задължителни елементи, които се намират в повечето автомобили, като например подходящи огледала, нова комутационна апаратура, одобрени за Европа стъкла, изпускателна система, отговаряща на изискванията за емисии, и много други. Калъм казва, че са направени стотици промени. Във Великобритания е по-лесно да се направят несерийни автомобили легални за движение по улиците поради правилата за типово одобрение на един автомобил там, така че подобно преустройство за САЩ може да не е приложимо.



Калъм направи и няколко промени, за да подобри външния вид на автомобила и някои от характеристиките на управление. Разстоянията между панелите бяха намалени и подравнени, а повърхностите на елементите от въглеродни влакна бяха прецизирани. Други повърхности също бяха обработени и пребоядисани. Направени са и някои корекции по окачването.

Първоначалната концепция на C-X75 беше показана със серийно хибридно задвижване, в което вместо конвенционален бензинов двигател се използваха двойка реактивни турбини. Jaguar потвърди плановете си за производство година след дебюта на концепцията, а серийният модел трябваше да използва 1,6-литров турбокомпресор 4, който отборът на Williams F1 планираше да използва в състезанията, преди F1 да вземе решение за сегашния формат на двигателя V-6 с турбокомпресор. Икономическите реалности и силната конкуренция от страна на утвърдените марки за суперавтомобили накараха Jaguar да прекрати проекта C-X75 само година след неговото разработване.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

телец