Здравните власти осигуряват безплатно имунизиране на бременните срещу коклюш.

Свързани новини

26.04.2024 14:55

Здравните власти осигуряват безплатно имунизиране на бременните срещу коклюш

Видян 253 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министерството на здравеопазването ще осигури безплатни ваксини срещу коклюш на всички бременни от 27 до 36 гестационна седмица. Това съобщи на брифинг в Министерския съвет министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, предаде БНТ.

"Регистрираните случаи на коклюш в страната са над 500, при 4 в същия период на миналата година. Това съвсем ясно показва тенденцията за епидемично разпространение на заболяване. Над 90% от случаите са деца. Рисковата група от усложнения и хоспитализация са децата до 1 година. 84% от тях са неимунизирани поради ненавършена възраст или други причини. Вземайки предвид това и полученото вече становище на Националния съвет по имунизиции и получено становище от експертния съвет, предприемам следните действия:

Актуализация на имунизационния календар: допуска се основната планова имунизация срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит и хемофилус инфлуенце тип Б инфекции да стартира по-рано, от 6-а седмица.
 Министерството на здравеопазването ще осигури на всички бременни от 27 до 36 гестационна седмица, които желаят да се имунизират безплатно, независимо от това дали са здравноосигурени или не", каза Кондева.

В момента имунизационният календар предвижда от втори, трети и четвърти месец децата да се ваксинират срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип Б инфекции и пневмококови инфекции.

Имунизациите ще се извършват безплатно в обособени имунизационни пунктове, обясни здравният инспектор доц. Ангел Кунчев.

"Работим и по отношение на осигуряването на диагностика, доста по-широко. Към четирите центъра във Варна, Пловдив, Стара Загора и Плевен ще добавим и Бургас, тъй като там и ма възможност. на тези места ще се прави безплатна ПСР диагностика по критерий на първи случай, тежки случаи, случаи в организирани колективи и т.н. Това ще доведе до намаляване на риска. И в Европа 80% от заболелите са неимунизирани, или с пропуснати имунизации или изцяло неваксинирани", подчерта доц. Кунчев.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

риби