Протонна терапия

Свързани новини

15.04.2024 16:22

Започнете процедура по изграждането на забатачения от ПП онкоцентър за протонна терапия: ВМРО към МС

Видян 786 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


С този призив се обръщат към Министерския съвет на служебното правителство председателят и зам.-председателят на ВМРО Красимир Каракачанов и Карлос Контрера във връзка с опропастен от кабинетът „Денков“ проект за Националния център за лъчелечение с протонна терапия, с фокус върху лечението на деца.
Припомняме, че Контрера сигнализира преди няколко дни за възникналата ситуация, а именно, че парите за проекта не са усвоени от предходния кабинет.
„Изграждането на Националния център за лъчелечение с протонна терапия, с фокус върху лечението на деца, бе Компонент 2 от Инвестиция „Модернизиране на болничните заведения“ от Плана за възстановяване и устойчивост с общ бюджет от 349 127 763 лв. без ДДС (418 953 315 лв. с ДДС).


Според първоначалните изчисления времето, което е необходимо за изграждането на Протонен център, е 3 години. Това е една дългосрочна инвестиция в полза на обществото, животът на подобна технология е 20-30 години, а очакваният ефект е десетки хиляди онкоболни да могат да се лекуват със съвременни, модерни и щадящи средства“, припомнят в писмото Каракачанов и Контрера.
Това обаче е проект, който е станал жертва на неадекватната финансова политика и реалната липса на информирана законодателна дейност от 48-то и 49-то НС.
Ето защо сега е в ръцете на служебния кабинет да направят нужното този център да бъде реализиран.
„От особено значение е изборът на подходящ терен за изграждането на Центъра. Необходим е преглед на инженерогеоложките и хидрогеоложките условия на различни терени и анализ на геотехническите условия за фундиране на съоръжението - протонен ускорител, който следва да бъде фундиран на дълбочина около 25 метра под земната повърхност“, поясняват още лидерите на ВМРО в писмото си до Министерския съвет на България.

Прилагаме и пълния текст на писмото на Каракачанов и Контрера:

ДО
МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ НА
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ


ПРЕДЛОЖЕНИЕ
от Красимир Каракачанов – председател на ВМРО – Българско национално движение
и
Карлос Контрера – заместник-председател на ВМРО – Българско национално движение и общински съветник в Столичен общински съвет
относно: Изграждането на Националния център за лъчелечение с протонна терапия

Уважаеми г-н министър-председател
Уважаеми госпожи и господа министри,

Изграждането на Националния център за лъчелечение с протонна терапия, с фокус върху лечението на деца, бе Компонент 2 от Инвестиция „Модернизиране на болничните заведения“ от Плана за възстановяване и устойчивост с общ бюджет от 349 127 763 лв. без ДДС (418 953 315 лв. с ДДС). Според първоначалните изчисления времето, което е необходимо за изграждането на Протонен център, е 3 години. Това е една дългосрочна инвестиция в полза на обществото, животът на подобна технология е 20-30 години, а очакваният ефект е десетки хиляди онкоболни да могат да се лекуват със съвременни, модерни и щадящи средства.
От особено значение е изборът на подходящ терен за изграждането на Центъра. Необходим е преглед на инженерогеоложките и хидрогеоложките условия на различни терени и анализ на геотехническите условия за фундиране на съоръжението - протонен ускорител, който следва да бъде фундиран на дълбочина около 25 метра под земната повърхност.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

скорпион

През този ден фокусът ви може да се измести към общуването

През този ден фокусът ви може да се измести към