В понеделник алуминият скочи с 9,4% на LME, което е най-много от стартирането на сегашната форма на договора през 1987 г., според Bloomberg. Никелът поскъпна с 8,8 %.

Свързани новини

17.04.2024 18:00

Забраната на САЩ за руски метали "се отнася и за двете страни": Кремъл

Видян 648 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Новите западни санкции срещу руските метали са оръжие, което се използва и в двете посоки, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. САЩ и Обединеното кралство се насочиха към алуминия, медта и никела с руски произход, за да намалят приходите на Москва от износ.

"Незаконните" ограничения, въведени миналата седмица, ще се обърнат срещу страните, които са ги наложили, заяви Песков. Той отбеляза, че след забраната е настъпила "известна дестабилизация" на пазара на метали, като се позова на ралито на водеща стокова борса по-рано същия ден.

 Вашингтон забрани вноса на алуминий, мед и никел с руски произход в САЩ и координира действията си с Обединеното кралство за ограничаване на световната търговия с тези метали.

Решението засяга алуминия, медта и никела, произведени в Русия след 13 април 2024 г., а водещите световни стокови борси - Лондонската метална борса (LME) и Чикагската стокова борса (CME) - са задължени да забранят търговията с тях.

В понеделник алуминият скочи с 9,4% на LME, което е най-много от стартирането на сегашната форма на договора през 1987 г., според Bloomberg. Никелът поскъпна с 8,8 %.

Ралито се подхранва от "опасенията, че санкциите ще намалят руските потоци към западните пазари", съобщи изданието. Новите ограничения "внасят сериозна несигурност" на пазарите на метали, които вече са преоформени след началото на войната в Украйна и кампанията на западните санкции срещу Москва, допълва то.

В събота LME потвърди пред Bloomberg, че "старият" руски алуминий, а именно металът, произведен преди 13 април 2024 г., ще продължи да се доставя.

Към март 2024 г. делът на руския алуминий в складовата система на LME е 91%, докато делът на руската мед е 62%, а на никела - 36%, според изчисленията на LME.

Понастоящем на Русия се падат 6% от световните доставки на никел, 5% от алуминия и 4% от медта. Според Forbes повечето анализатори са съгласни, че новите санкции ще доведат до увеличаване на руските доставки на метали за Китай.
666666

Apple губи мястото си на водещ производител на телефони от азиатски съперник

Според предварителни данни, публикувани от изследователската компания International Data Corporation (IDC), Samsung е изпреварила Apple и си е върнала позицията на най-голям производител на смартфони в света. Миналата година южнокорейският технологичен гигант отстъпи първото място на американския си конкурент.

Доставките на смартфони на Apple са намалели с около 10% през първото тримесечие на 2024 г. поради засилващата се конкуренция от страна на азиатските производители, сочат данните на IDC. По данни на IDC през януари-март тази година Apple е доставила 50,1 млн. броя iPhone, което е по-малко от 55,4 млн. броя през същия период на 2023 г.

Въпреки че Samsung отбеляза спад в ръста на продажбите си с 0,7%, изглежда, че като цяло е "в по-силна позиция", отколкото всяка от компаниите през последните тримесечия, отбелязва IDC. Тя добави, че пазарният дял на Samsung е бил 20,8% през 1Q24, в сравнение с 17,3% на Apple.

Китайските производители Xiaomi, Transsion и OPPO следват Samsung и Apple, за да допълнят петицата на най-големите производители на смартфони, според изследователската фирма. Като цяло световните доставки на смартфони са се увеличили със 7,8% на годишна база през 1Q24, заявяват от IDC.

Спадът на продажбите на Apple идва след силното ѝ представяне през четвъртото тримесечие на 2023 г., когато тя изпревари Samsung като водещ производител на телефони в света, като по този начин сложи край на дванадесетгодишната доминация на южнокорейския технологичен гигант. Печалбите на Apple се дължат на нарастващата популярност на устройствата от висок клас.

Спадът в продажбите на калифорнийската компания през тази година обаче се дължи на предизвикателствата, които тя среща на ключови пазари, особено в Китай. Според изследователската фирма Counterpoint продажбите на iPhone на най-големия чуждестранен пазар на компанията са спаднали с 24% на годишна база през първите шест седмици на 2024 г. Някои корпорации и правителствени агенции в Китай са ограничили използването на устройства на Apple от служителите си, отразявайки ограниченията на американското правителство върху китайските приложения, позовавайки се на предполагаеми опасения за сигурността.

Вашингтон и Пекин са въвлечени в ескалиращо търговско противопоставяне от 2018 г. насам. Тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп започна да налага мита върху китайските стоки, внасяни от САЩ, с мотива, че Пекин уж прилага нелоялни търговски практики и се занимава с кражба на интелектуална собственост.

Президентът Джо Байдън продължи твърдата позиция по отношение на търговията с Китай и не само остави в сила митата, наложени от неговия предшественик, но и въведе ограничения, които блокират достъпа до иновативни технологии, например в сектора на изкуствения интелект.

Китай разкритикува политиките на Вашингтон като опит да се попречи на развитието на втората по големина икономика в света.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

везни

Не е от съвсем лесните дни

Не е от съвсем лесните дни, все пак вторник е рязък по