Валентин Терзиев

Свързани новини

27.11.2023 10:46

Военният съд в Сливен е наредил разследването за смъртта на пилота Валентин Терзиев да продължи

Видян 866 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Военният съд в Сливен е отменил постановлението на прокуратурата, с което разследването за смъртта на пилота майор Валентин Терзиев беше прекратено, съобщава Лекс. Той загина в нощта срещу 9 юни 2021 г. в морето край Шабла по време на нощно учение. Изтребителят му МиГ-29 се разби в морето, след като порази пусната мишена, която обаче е била прекалено ниско.


Обвинения за смъртта на Терзиев бяха повдигнати на полк. Методи Орлов, който отговарял за стрелбите на пилотите по време на учението, както и на полк. Юрий Луканов – заместник-началник на Щаба на ВВС по операциите. И двамата получиха обвинения за причиняване на смърт при немарливо изпълнение на занятие, за което наказанието е от 1 до 6 години затвор, както и за престъпление по служба по непредпазливост, което се наказва с до 5 години затвор.


Преди два месеца от отчета на военния министър Тодор Тагарев стана ясно, че прокуратурата е прекратила разследването и е снела обвиненията срещу двамата военни. Постановлението на прокуратурата за прекратяване на разследването не беше публикувано, но според Сега в него се казва, че пилотът не е контролирал параметрите на полета, защото е бил концентриран в мишената. Заради положението на самолета – дясното полукрило е било почти вертикално към земята, маневрата за излизане от атака буквално е забила самолета в морето.


Освен това се казвало, че във всеки един момент до 924 м пилотът е можел да избегне удара с морската повърхност. Така Военно-окръжната прокуратура заключи, че Орлов и Луканов не са извършили престъпленията, за които бяха обвинени, след което разследването беше прекратено.


Семейството на загиналия пилот обаче е обжалвало постановлението за прекратяване и през октомври то е било отменено от състав на Военния съд в Сливен.


Определението също не е публикувано, но пък е протестирано от прокуратурата пред Военно-апелативния съд, който е върнал делото в Сливен, заради пропуски при администрирането му. От определението на въззивната инстанция става ясно, че според съда в Сливен разследването трябва да продължи.



 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Ирански прелести

Ирански прелести: Фото на деня

Ирански прелести: Фото на деня

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

водолей