Ню Йорк Таймс

Свързани новини

17.04.2024 13:12

Цензура в NYTimes

Видян 294 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Ню Йорк Таймс“ налага истинска цензура на журналистите, работещи в изданието, пише "Интерсепт". Изданието се сдоби със скандални инструкции към репортерите и редакторите как да отразяват "правилно" войната в Газа:

„Правилно е да се използват „тероризъм“ и „терорист“ при описването на атаките от 7-ми октомври, които включват умишлено таргетиране на цивилни при убийства и отвличания“, пише в изтеклите документи на "Таймс". „Не трябва да избягваме това описание на събитията или нападателите, особено когато предоставяме контекст и обяснение.“

Относно термина „Палестина“ – широко използвано име както за територията, така и за признатата от ООН държава – насоките на "Таймс" съдържат ясни инструкции: „Не датирайте този термин, не го използвайте в обикновен текст или в заглавия, освен в много редки случаи, като например когато Общото събрание на ООН издига Палестина до статут на държава наблюдател, която не е членка, или при препратки към историческа Палестина"

Инструкциите за използване на израза „окупирани територии“ гласят: „Когато е възможно, избягвайте този термин и бъдете конкретни (напр. Газа, Западния бряг и т.н.), тъй като всяка от частите има различен статут.“

Анализът на "Интерсепт" установи, че към 24 ноември „Ню Йорк Таймс” е описал смъртта на израелци като „клане“ в 53 случая, а тази на палестинци само веднъж. Съотношението за използване на „клане“ беше 22 към 1 в полза на израелците, въпреки че документираният брой на убитите палестинци се покачи до около 15 000."




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

везни