Свързани новини

25.04.2017 16:50

Цените на имотите в столицата скочиха с 18% за 3 месеца

Видян 1510 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Жилищният пазар в София за първото тримесечие на 2017 г. показва ръст на цените с 18%, сочат данните на Агенцията за недвижми имоти Bulgarian Properties.


2017 г. стартира с ускоряване на динамиката от предходната година, особено силно изразено след началото на месец март, коментира пазарните тенденции Полина Стойкова MRICS - изпълнителен директор на агенцията.


По думите й вече за никой няма съмнение, че пазарът се намира във възходящ цикъл. Сега основното предизвикателство ще бъде да се прогнозира до кога ще продължи този ръст и къде ще бъде точката на пречупване, което е най-трудно за прогнозиране и никой не може да каже с точност.


Със сигурност можем да кажем, че все още сме в началната част на възходящата крива, като очакванията са този тренд да продължи поне още 2 години, смята Стойкова.


Данните на Bulgarian Properties показват, че средната цена на жилищата в София вече доближава 1000 евро/кв.м. и достигна нивата от края на 2007 г.


Продажбите на жилища ново строителство продължават да съставляват над 50% от общия обем на продажбите в София и интересът към тях остава висок.


На пазара вече са налични за продажба както сгради в начален етап на строителство, така и вече завършени сгради или такива, които скоро предстои да вземат разрешение за ползване. Цените на имотите се увеличават поетапно с напредването на строителството, а наличните жилища за продажба се изчерпват бързо и затова продажбите на зелено все още са активни.


Двустайните апартаменти възвърнаха привлекателността си, което може да се обясни с по-голямата им ликвидност и лесно отдаване по наем, както и с нарастването на цените. Те съставляват около 55% от закупените жилища през първото тримесечие. Веднага след тях с дял от 32% от покупките са тристайни апартаменти. Многостайните жилища и мезонети са около 10%.


Средната площ на закупените жилища е 90 кв.м. Най-често се купуват апартаменти на 2-ри до 6-ти етаж (70% от продажбите). Отстъпките от офертните цени са минимални – до 1%.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“