Срутването на мост в Балтимор

Свързани новини

27.03.2024 17:37

Срутването на мост в Балтимор наруши веригите за доставки в САЩ

Видян 473 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Очаква се срутването на моста "Франсис Скот Кий" в Балтимор, който прекъсна океанските маршрути към основното пристанище на града, да доведе до сериозни смущения в местния транспорт и логистика, което ще има отражение върху глобалните вериги за доставки.


Четирилентовият мост се срути във вторник, след като беше ударен от регистрирания в Сингапур контейнеровоз Dali, управляван от датския корабен гигант Maersk. В резултат на инцидента голяма част от моста с дължина 1,6 мили (2,6 км) се срути в река Патапско, като множество превозни средства паднаха на близо 55 метра във водата.


Построен през 70-те години на миналия век, мостът "Франсис Скот Кий" се простира над река Патапско и е единственият път, който свързва деветото по големина външнотърговско пристанище на САЩ с океана. Пристанището на Балтимор е най-натовареният морски терминал в страната за износ на превозни средства.


Според губернатора на Мериленд Уес Мур никое друго пристанище в страната не внася повече превозни средства от Балтимор, като годишно на терминалите му влизат и излизат до 850 000 леки и лекотоварни автомобила. Частите, използвани при сглобяването на автомобилите, също преминават през пристанището или по моста.


Основният транспортен център на Източното крайбрежие обработва и значителни количества въглища. През второто тримесечие на 2023 г. съоръженията на пристанището са имали втория по големина капацитет за износ на въглища, сочат данни, проследени от S&P Global.


Съобщава се, че десет кораба са заседнали в пристанището, без да могат да го напуснат, тъй като срутеният мост е обхващал единствения път за влизане и излизане от пристанището. Други 30 малки товарни кораба, влекачи и други плавателни съдове също са в капан в пристанището. Близо 40 кораба, пътуващи към Балтимор, са били принудени да се пренасочат.


Коментирайки трагедията, президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че мостът е жизненоважен за икономиката, като се позова на опасенията за трафика и работните места, свързани с пристанището. Той отбеляза, че пристанището осигурява около 15 000 работни места и че над 30 000 превозни средства използват моста всеки ден.
След инцидента властите затвориха пристанището за движение на кораби.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.