Патриарх Кирил

Свързани новини

22.04.2024 17:32

Санкциите не ме плашат: Патриарх Кирил

Видян 3804 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Главата на Руската православна църква, Московският патриарх Кирил, заяви, че няма да се уплаши от забраните за пътуване, наложени от няколко държави от ЕС. Ограниченията са част от по-широките западни санкции срещу Русия в отговор на войната в Украйна.


"Те направиха патриарха персона нон грата в Европа. Защо? Защото патриархът духовно води нацията, води църквата, която е поела по различен цивилизационен път на развитие", каза Кирил по време на служба в Москва.
"Може би са забранили на патриарха да пътува в чужбина, защото ние представляваме силна алтернатива [на Запада]. Сякаш могат да ме заплашват с това".


Няколко държави, сред които Великобритания, Литва, Естония и Чешката република, са включили Кирил в черния списък, откакто през февруари 2022 г. избухнаха бойните действия между Русия и Украйна. Чешкият министър на външните работи Ян Липавски посочи като причина за забраната за пътуване "честите му публични изказвания в подкрепа на войната в Украйна, оправдаващи зверствата, извършвани от руските войски там".  


 След като Унгария блокира този ход, ЕС се въздържа от налагане на ограничения на главата на Руската православна църква в целия блок, наричайки го "заложническа политика" и позовавайки се на религиозната свобода.

Кирил неведнъж се е изказвал в подкрепа на руската армия, заявявайки, че руските войници в Украйна се сражават "за нашите национални ценности". Той твърди, че чуждите сили се насочват към Русия, защото тя е "страна на вярващите", в която мнозинството от хората са благочестиви християни, за разлика от Запада, където хората "губят вярата си".

Владимир Легойда, ръководител на пресслужбата на църквата, нарече забраните за пътуване "контрапродуктивни". Той заяви, че "никакви санкции не могат да принудят главата на Руската православна църква да промени или да се откаже от мнението си".


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

водолей