ППДБ върна втория мандат

Свързани новини

27.03.2024 15:00

Радев попита ППДБ защо не са инициирали изслушване заради оставката на заместник омбудсмана

Видян 1194 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Държавният глава Румен Радев връчи втория мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, излъчен от втората по численост парламентарна група в 49-ото Народно събрание – тази на Продължаваме промяната – Демократична България (ПП-ДБ).


Давам папката с ясното съзнание, че тя ще бъде върната, заяви съпредседателят К. Петков при Радев. Денков върна папката.


Радев попита ППДБ защо не са реагирали и не са инициирали изслушване заради оставката на заместник омбудсмана от по-рано днес:


"Много е важно в какви условия българските граждани ще решат как ще продължат оттук-нататък. Не знам дали осъзнавате какви процеси се отприщиха с промените в Конституцията, които приехте.


Зам. омбудсманът беше единствената фигура, която не бе близка с никоя партия и единствена от списъка, за която можем да твърдим, че няма несъвместимост. Как така изведнъж тя реши да си подаде оставката. И се учудих защо не повдигнахте въпроса в парламента - защо, как, с какви мотиви, имало ли е натиск, да поискате изслушване. И рязко нараства вероятността да получите политически служебен кабинет, обясни Радев.


Зам.-омбудсманът е една от позициите, от които след промените в Конституцията президентът може да посочва за служебен премиер.


Така оставката ѝ стеснява още повече кръга за избор. При очертаващия се пореден служебен кабинет държавният глава ще може да избира служебен министър-председател не от 10, а от 8 души, сред които са председателят на Народното събрание, управителят или един от тримата подуправители на БНБ и председателят на Сметната палата или двамата му заместници.


Кирил Петков го помоли директно да положи усилия изборите да бъдат 2 в 1, за да се спестят 100 милиона на държавата.


Вече е много късно за такава молба, призовах да не се приемат необмислени промени в конституцията за служебен кабинет. Ще направя всичко възможно процесът по служебен кабинет да е максимално безпристрастен, но вие направихте всичко възможно тази институция да не може да владее процесите, както досега.


Много скоро ще разберете защо - когато поканя след 10 дни всички вас, политическите партии, на консултации.



 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 27.03.2024 20:28

    Българска поговорка - Кой каквото прави, на себе си го прави...

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

телец