Гълъб, заподозрян в провеждане на шпионски операции в полза на Китайската народна република, е освободен от индийски служители след осеммесечно задържане след намесата на PETA

Свързани новини

05.02.2024 15:23

Освободиха гълъб, заподозрян за шпионаж в полза на Китай

Видян 481 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Гълъб, заподозрян в провеждане на шпионски операции в полза на Китайската народна република, е освободен от индийски служители след осеммесечно задържане след намесата на PETA, съобщиха от групата за защита на правата на животните.

Птицата беше задържана през май миналата година в близост до пристанище в Мумбай, след като беше открита с два пръстена на краката, а на крилата ѝ бяха изписани думи, които изглеждаха китайски, което породи опасения за евентуалното ѝ участие в шпионаж.

В крайна сметка обаче е установено, че гълъбът не е имал нечисти намерения спрямо индийската държава и всъщност е открита състезателна птица от Тайван, която е избягала и е стигнала до субконтинента.

Гълъбът, който очевидно е бил смятан за способен на бягство, е бил задържан в болница за животни, преди да бъде прехвърлен миналата седмица в Бомбайското дружество за предотвратяване на жестокостта към животните, чиито служители го освободиха във вторник.


 "След като научихме, че гълъбът е държан в болницата за животни Bai Sakarbai Dinshaw Petit Hospital (BSDPHA) в Парел като собственост на случая в продължение на невероятните осем месеца, PETA India се впусна в действие, за да осигури освобождаването на птицата от плен", заяви организацията за защита на правата на животните в изявление на своя уебсайт.

След намесата на PETA полицията в Мумбай одобри освобождаването на несправедливо обвинената птица.


 Осеммесечното задържане на гълъба не е първият случай, в който птица е заподозряна в "птича игра" в Индия. През 2020 г. полицията в администрираната от Индия част на Кашмир освободи птица, която също беше заподозряна в шпионаж, след като прелетя през силно милитаризираната граница, разделяща Индия и Пакистан.


През 2016 г. друг гълъб беше задържан в Индия, след като се съобщаваше, че носи бележка, съдържаща заплаха към министър-председателя Нарендра Моди.


В миналото гълъбите са били използвани в шпионски операции - включително от Обединеното кралство по време на двете световни войни - за предаване на съобщения. Известно е, че птица на име Густав е пренесла първите новини за десанта в Деня Д обратно в Обединеното кралство, след като на 6 юни 1944 г. на плажа Меч в Нормандия към крилатия пратеник са били прикрепени подробности.


Миналата година учени от американския щат Ню Мексико започнаха работа по проект, в който възнамеряваха да превърнат мъртви птици в безпилотни самолети, за да разберат по-добре навиците на ятата птици по време на полет.


Изследването, което беше представено миналата година в Американския институт по аеронавтика и астронавтика, може да бъде използвано и за шпионаж, насочен към военни цели, се казва в докладите.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

близнаци