Свързани новини

04.04.2014 16:05

Нова наредба дава повече права на потребителите на столичното парно

Видян 1975 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Нова наредба за топлоснабдяване, която ще влезе в сила от 1 юни 2014, ще гарантира по-справедливи отношения между „Топлофикация - София" и потребителите, предава нюз.бг.


Това стана ясно от думите на енергийния министър Драгомир Стойнев по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос от червения депутат Борис Цветков относно защитата на интересите на потребителите на столичното парно.


„Топлофикация - София" е 100% общинско дружество, припомни министърът. Според него механизъм за защита интересите на потребителите е периодичната промяна в нормативната база.


В тази наредба е внесена промяна в изчислението и определението на дела за сградна инсталация в общото количество потребена енергия. Дадени са 4 възможности за изчисляване на дела сградна инсталация, от които потребителите могат да изберат най-подходящия за тяхната сграда, коментира министър Стойнев.


Премахнат е прогнозният процентен дял за отопление, допълни той. За инсталация с еднократен отчет на уредите за дялово разпределение, включително водомерите за гореща вода, се фактурира месечно осреднено количество топлина за всеки отделен клиент на база неговото реално потребено количество топлинна енергия през предходния отчетен едногодишен период, е разписано в наредбата.


Клиентът има пълна предвидимост за това, което ще плати за гореща вода, а за потребеното количество топлоенергия принципът е същият, но коригиран с корекционен коефициент, отчитащ в каква степен даден месец с отопление е по-топъл или по-студен от същия месец на предшестващия отоплителен сезон, обясни Драгомир Стойнев.


Разрешен според новата наредба е и самоотчетът, когато отчетът не е дистанционен, като клиентът индивидуално дава данни, но топлинният счетоводител веднъж годишно ще трябва да проверява правилен и коректен ли е отчетът.


2 наказателни постановления и един акт за административно нарушение вече е получило столичното парно.


Министърът вече е разговарял с кмета на София да се търси решение за стабилизиране на парното, чиито дългове са над 550 милиона лева. Този сезон, който мина, бе изцяло гарантиран от правителство, за следващия вече ще трябва да мислим по какъв начин трябва да има по-значителни постъпления към „Булгаргаз", каза Драгомир Стойнев.


Той подкрепя идеята за смяна на ръководството на „Топлофикация - София".


Проблемите на гражданите с „Топлофикация - София" продължават да са изключително тревожни и да предизвикват справедливото недоволство на много от тях, каза Борис Цветков. Столичното парно на практика е в технически фалит. Има под 50% събираемост на вземанията, изтъкна депутатът. Той заподозря, че целта е парното да стане лукс само за богати.


Според Борис Цветков не се извършват достатъчно ремонтни дейности от дружеството. Той се опасява от възможността за евентуална бъдеща приватизация на „Топлофикация-София".



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

дева