Ненужната употреба на антибиотици ще продължи и това е бомба със закъснител

Свързани новини

19.12.2023 14:57

Ненужната употреба на антибиотици е бомба със закъснител: Проф. Илко Гетов

Видян 618 пъти | Коментари 3
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ненужната употреба на антибиотици ще продължи и това е бомба със закъснител. Това коментира заместник-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов.

Във връзка с новия гратисен период личните лекари да могат да издават хартиени рецепти до 1 април, проф. Гетов се опасява, че това отново може да върне старата практика на бум на употреба на антибиотици.

„Опасявам се, че ненужната употреба на антибиотици ще продължи. Много се надявам лекарите и фармацевтите да бъдат изключително стриктни и съзнателни и максимално да ограничават употребата на антибиотици, защото България е на второ място в Европа по употреба на антибиотици. Това е една бомба със закъснител за бъдещите поколения по отношение на антибиотичната резистентност“, предупреди проф. Гетов.

Той напомни, че този период ще бъде временен само до 1 април 2024 г. и ще бъде използван за работа върху системата, така че тя да бъде адаптирана към практиката и да няма повече проблеми с електронното предписание.

„Амбицията ни е от 1 април всички лекарства по предписание да минат на електронна рецепта“, заяви заместник-министърът на здравеопазването.


Той коментира дали е намаляла употребата на антибиотици през този зимен сезон, когато най-често върлуват грипове и различни простуди и настинки.

„Като цяло употребата на антибиотици е намаляла, но окончателни данни нямаме. Около 28% е намаляла употребата на антибиотици за периода от началото на въвеждането на електронната рецепта“, заяви проф. Гетов.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Anonimen 19.12.2023 22:12

    слуги на частната фирма сзо на б гейтс, опитваща се да редуцира населението по всякакви възможни начини - отрови, наричани ваксини, криене и забрана на животоспасяващи лекарства, нови и нови детски псевдоваксини, вкарване на чужди биологични течности чрез тн нови лекарства като моноклонални антитела, статини, увреждащи стените на клетките, фалшива теория за холестерола

  • 002 Anonimen 19.12.2023 17:49

    Лъжеш. Целта да се купуват антибиотици само с рецепта е да се осмъртят скоропостижно хората от изолираните региони, които нямат достъп до близко джипи и тези без здравна осигуровка. Три пъти хванах Лайм, различни щамове. Ако тръгнех по лабораториите да ми изследват бактерията, щеше да мине месец, а до тогава тя щеше да е засегнала всички органи. Първият път ми се парализира дясната ръка - 4 опаковки Доксициклин - още при втория интейк и всичко беше ок. Вторият път почти ми спря дишането - Азакс, от същата група е,отново спасих кожата. Антибиотиците са животоспасяващи - малко да закъснееш и можеш да гушнеш букета.Особено при възпален апендикс, които докторите копнеят да оперират заради 3-те бонки. Апендикс НЕ СЕ ОПЕРИРА защото е склад за полезни чревни бактерии, прави се бактериограма и се атакува патогена. Заради простотията ви съсед почина на 40г от спукан апендицит, а моя съученичка от дивертикулит. Мога да изреждам до утре. Ай, чупка!

  • 001 Anonimen 19.12.2023 15:27

    ау, вЕрваме ви, щото тези стъкмистики ги фабрикува една дама, бивша митничарка, известна като г-жа Мазерати, внасяла тези возила на горките мутренца на подходящи мита, там сте събрани от кол и въже и каквото си решите, това си правите, скачате по главите на хиляди лекари и съответно пациенти, то не бе пръстов отпечатък, то не бе ковид ваксини в баничарки, сега страшен кахър за антибиотична резистентност

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

везни

Опитайте се да избягвате конфликтите днес

Опитайте се да избягвате конфликтите днес, като се