Свързани новини

09.01.2017 09:28

Над 2 млрд. от излишъка стопени за месец! 230 млн., а не 3 млрд. лв. от хваната контрабанда

Видян 5783 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Не 3,8 млрд., колкото беше предз декември според премиера и финансовия министър, а само 1 млрд.лв. е излишъкът в бюджета в края на годината, съобщи в предаването Денят он еър на телевизия България он еър депутатът от ГЕРБ и бивш икономически министър Делян Добрев. Той не успя да каже за какво са похарчени парите пред водещия Владимир Сиркаров. Дори 1 млрд. лева за Белене по делото с Русия да не са взети от фискалния резерв, както управляващите обясняваха, а от излишъка, интересно е за какво са отишли други близо 2 млрд. лв. Този въпрос ще виси не само до 22 януари, докато кабинетът Борис 2 е на власт, но особено след неговия край. Разбира се, 1 млрд. лв. излишък е много по-добър от очаквания резулнтат от дефицит над 1 млрд.лв., какъвто се предвиждаше.



Преди Коледа финансовият министър Горанов вдигна летвата до 2,4 млрд, които „оставял”, но след Нова година от правителството завъртяха в публичното пространство далеч по-скромното число от 1,5 млрд. лв., което означава, че за месец стопяването на излишъка е над 2 млрд. лв., при положение, че останалите разходи по бюджета си вървят. Окончателната сума най-вероятно ще излезе на сайта на финансовото министерство в края на февруари, когато ще разберем и какви са фискалният резерв и спрените средства от ЕС. В същото време много сектори се оплакват от неразплатени суми – от ветеринарите до фирмите за пътно поддържане.



230 млн. лв. повече, а не 2,1 млрд. лв., както премиерът оставка Борисов посочи пред вицепрезидента на Европейската комисия, нито 3,8 млрд., както се тиражираше от управляващите преди това са повишените приходи на митниците. Властта нарича  процеса „заловена контрабанда”. В числата се е заровил и евродепутатът Бареков: „Ето годишния отчет на Агенция „Митници“, която единствено акумулира приходите от заловената контрабанда. Тя се намира под личния контрол на Борисов, както МВР и финансовото министерство. Според АМ тази година приходите от акциз са надвишили миналогодишните (2015) с 280 милиона лева. Общо приходите от цялата акцизна стока са 4,8 милиарда лева. А общо приходите от миналата година (вкл. ДДС от вносни стоки+ акцизите и митата) са надвишили миналогодишните само с 230 милиона лева. Сега да разтълкуваме тези цифри на фона на небивалиците на Борисов. При борбата с контрабандата, което е акциза при горивата, спирта и тютюна, приходите са ДЕСЕТ пъти по-малко от хвалбите. Не 2 милиарда и 100 милиона, а 280 милиона. Обаче има спад при ДДС-то на вноса, което пак е контрабанда, и крайното салдо е само с 230 милиона отгоре! Къде са над 2 милиарда, къде са малко над 200 милиона!???



Ето още от официалния сайт на Агенция Митници: Във фокуса на вниманието винаги са цигарите и тютюна, когато става въпрос за контрабанда, по думите на Борисов. Досега не сме чули от него да спомене нещо за горива или спирт. Няма нито един задържан "контрабандист", а що се отнася до горивата - лицето Марешки успешно се подвизава под чадъра на държавата, олицетворена от ГЕРБ. Същият този Марешки, който "бори" с лозунги контрабандата от меките канапета на телевизионните студия.

По думите на Валентин Златев, шеф на петролната и газовата асоциация, приходите от акциз през 2015-та година са били 2,1 млрд. лв., а загубите от контрабанден внос на горива са били също толкова - 2,1 млрд. лв. Златев цитира Министерството на финансите".



Къде потъват милиардите? Яко раздаване на поръчки в министерствата в оставка за десетки милиони разкрити в министерствата. Само снощи депутатът от БСП Таско Ерменков пусна във Фейсбук няколко от тях, пуснати по коледно-новогодишните празници. Отличници са Румяна Бъчварова с 19,4 млн. за лекарства (???!!!) и самолетни билети, както и още по-щедрият й колега в здравното ведомство и вече обвиняем за незаконнен износ и производство на ваксини Петър Москов. Ерменков постна: "



Ето още няколко примера – отпред е номера на поръчката в АОП, следва институцията и стойността. Това са поръчки от последната седмица на 2016 годи и първите два работни дни от 2017година при това не изчерпателни. За любопитните прилагам връзка:
http://rop3-app1.aop.bg:7778/portal/page…
 
00080-2016-0031 МЗ – над 2 млн лв
00080-2016-0032 МЗ – над 21 млн лв
02030-2016-0024 ГДИН МП – около 500 000 лв
00023-2016-0013 МВР лекарства – над 10 млн лв
00023-2016-0012 МВР лекарства – над 9 млн лв
00752-2016-0029 МВР самолетни билети – над 400 000 лв



Най-интересна безспорно е поръчката в оставка за ремонт на кинозала, която е собственост на МВР.  Тя е едновременно сравнително малка по обем, но нагла и по начин на провеждане, и по източник на парите. МВР обяви, че ще строи през януари, показа проверка на Епицентър.бг. Ведомството на Румяна Бъчварова е пусна обществена поръчка за пълен ремонт на киносалона в един от МВР-имотите на столичния булевард Мария Луиза 114 Б. За основния ремонт на залата ще бъдат похарчени 265 000 лв. без ДДС. Парите идват по проект Взаимодействие в рамките на Шенген и борба с трансграничната и организираната престъпност, в това число трафик на хора и странстващи престъпни групи (Програмна област 30) на Норвежкия финансов механизъм 2009-2014. Срокът на получаване на офертите е 19 януари.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

дева